Добрива: мінеральні або органічні

13 лютого 2013

Починаючі садівники часто побоюються вносити мінеральні добрива і намагаються їх замінити органічними. І найчастіше під виглядом органіки вносять саме хімію.

Розподіл на «органіку» і «мінералку» - досить умовний, адже рослини одержують живлення тільки в мінеральному виді. Мінеральними елементами їх щедро постачають як органічні добрива, так і мінеральні.

Найбільш натуральним мінеральним добривом є популярний серед прихильників екологічно чистого землеробства попіл.

Не важливо, у якому вигляді знаходяться добрива: у порошку, гранулах або рідині - органікою їх це не робить. Прості мінеральні добрива називають залежно від того, які елементи вони містять: фосфорні, калійні, магнієві, борні та ін. Комплексні добрива залежно від технології виробництва бувають складними, складно змішаними і змішаними.

Всі мінеральні добрива позначають хімічними знаками: азот – N, фосфор – Р2О5, калій – КО, магній – MgО і т.д. Це робиться для того, щоб можна було розрахувати необхідну норму внесення та не спалити ні корені, ні самі рослини, тому що всі мінеральні добрива мають високу концентрацію і здебільшого – швидкодіючі.

Органіка ж подібними знаками не маркірується. Адже точно сказати, скільки в ній і чого міститься, ніхто не може. До того ж рослини не можуть засвоювати елементи з органіки, і дія їх починається, тільки коли ґрунт прогріється і почнуть працювати мікроорганізми.

Зате органіка поліпшує структуру ґрунту, що неможливо зробити за допомогою тільки мінеральних добрив. Через це найкращі результати одержують тільки при спільному внесенні двох цих різновидів добрив, урівноважуючи їхні недоліки.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10335 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс