Картопля для святкового столу

6 лютого 2013

Картопля - досить дорогоцінний подарунок, привезений не так вже і давно з Америки в Європу. Цей овоч іноді рятував багато країн від голоду. Не даремно у нас його називають другим хлібом. Страви з картоплі популярні в усьому світі. Їхні прості рецепти відомі нам з висловлення одного з героїв кінофільму «Дівчата»: «Картопля буває смажена, варена та пюре». Ми ж з вами будемо готувати страви з неї трохи складніші, так, щоб ними було не соромно почастувати запрошених гостей.

РУЛЕТ КАРТОПЛЯНИЙ ІЗ ГРИБАМИ

Борошно пшеничне - 180 г, картопля варена - 2 шт., яйця - 2 шт., сіль - щіпка;

для начинки: гриби печериці - 300 г, цибуля ріпчаста - 2 шт., картопля варена - 1 шт., сир вершковий - 100 г, по щіпці майорану, паприки меленої, рослинна олія - 2 ст. л., сіль, перець - за смаком.

Спочатку необхідно приготувати тісто. Для цього натираємо картоплю на великій тертці, додаємо яйце, сіль і борошно, просіяне через сито, і добре все вимішуємо.

Потім готуємо начинку. Дрібно ріжемо гриби, а цибулю ще дрібніше. Останню обсмажуємо в сотейнику. Через 5 хвилин додаємо гриби і готуємо, постійно помішуючи, до випарювання всієї рідини. Наприкінці додаємо в начинку майоран, паприку, сіль і мелений чорний перець.

А що робити з вареною картоплею? Розминаємо її разом із сиром у пюре.

Знову повертаємося до тіста. Розкочуємо його тонким шаром і змазуємо нашим пюре. Зверху розкладаємо гриби з цибулею, злегка вдавлюючи їх лопаткою. Згортаємо шар у рулет, зліплюючи вологими руками його краї, підкрутивши їх усередину.

Поміщаємо рулет на застелений пергаментом лист, змазуємо його яйцем і відправляємо в розігріту духовку на 40 хвилин.

КАРТОПЛЯ, ПРИГОТОВЛЕНА В ДУХОВЦІ ПО-БОЛГАРСЬКИ

Велика картопля - 6 шт., сир - 500 г, масло вершкове - 100 г, яйця - 2 шт., йогурт натуральний - 250 г , сіль, перець - за смаком.

Збиваємо в однорідну масу сир і розм'якшене масло, солимо та перчимо. Якщо сир крупний, протираємо його через сито.

Очищену картоплю нарізаємо найтоншими кружальцями. Форму змазуємо маслом і викладаємо в неї приблизно третину нарізаної картоплі, а зверху – стільки ж сирної маси. Потім ще два таких же шари. Верхній розрівнюємо вологою лопаточкою. Накриваємо форму харчовою фольгою і відправляємо на годину з невеликим у розігріту до 190°С духовку.

Потім фольгу знімаємо, поливаємо картоплю збитою з сіллю та перцем сумішшю яйця і йогурту, температуру в духовці трохи зменшуємо і готуємо ще 20 хвилин.

КАРТОПЛЯНІ ГАЛУШКИ ПО-ІТАЛІЙСЬКИ

Картопля - 1 кг, яйця - 3 шт., борошно - 300 г, сир пармезан - 100 г, масло вершкове - скільки не шкода, томати свіжі - 300 г, базилік - 20-30 листочків.

Картоплю миємо та варимо в шкірці 20 хвилин. Потім чистимо і пропускаємо через м'ясорубку. Сир натираємо на дрібній тертці та додаємо разом із просіяним борошном і яйцем у миску з картоплею. Вимішуємо. Тісто повинно вийти еластичним та однорідним. Відразу ділимо його на три рівні частини.

Кожну частину розкочуємо ковбаскою діаметром 1,5-2 см і нарізаємо невеликими шайбочками. Приминаємо їх так, щоб вийшли маленькі коржі. Щоб було не тільки смачно, але й красиво, наносимо виделкою на кожному ґратчастий візерунок. Тепер галушки невеликими порціями, щоб не злиплися, відварюємо не більше 2 хвилин у підсоленій киплячій воді. По готовності вони повинні, як пельмені, спливти на поверхню.

Тим часом треба приготувати заправлення. Вимите й обсушене листя базиліку розминаємо виделкою або руками так, щоб з'явився сік, а потім швидко обсмажуємо його у маслиновій олії. Викладаємо на паперовий рушник. На помідорах робимо зверху хрестоподібний надріз і опускаємо на півхвилини в киплячу воду. Потім їх варто остудити ну дуже холодною водою. Ця процедура полегшить нам зняття з них шкірочки. М'якоть томатів спочатку ріжемо навпіл, видаляємо насіння, а потім ще на три частини.

Ну й нарешті, змішуємо все, що ми приготували, а саме: картопляні галушки, листя базиліку і шматочки очищених від шкірки томатів.

Подавайте галушки до столу з томатним або сирним соусом або просто з розтопленим вершковим маслом.

До речі, картопляні галушки по-італійськи в готовому вигляді можна зберігати в холодильнику до місяця, загорнувши їх у харчову плівку.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9558 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс