Багаторічні помідори

21 листопада 2012

Ми давно звикли, що томати - культура однолітня. Наприкінці серпня або у вересні зібрали врожай - і все. Рослини, що відпрацювали своє, відправляються у компост або спалюються. Якщо цього не зробити, то їх однаково поб'є фітофтора та перші ж нічні заморозки. А чи пробували ви викопати кущики низькорослих сортів, помістити їх у горщики і занести у тепле приміщення? Ще краще, якщо вони споконвічно були посаджені у контейнери. Як ви думаєте, що з ними буде?

А відбудеться наступне:

- наллються та дозріють всі дрібні і недорозвинені плоди;

- взимку листя пожовкне і частина з них засохне, але самі кущі будуть залишатися живими;

- наприкінці лютого або на початку березня з пазушних бруньок на стовбурі почнуть рости молоді пасинки;

- наприкінці березня на цих нових гілках розпустяться квіти;

- у травні ви будете мати у себе на підвіконні помідори з майже дозрілими плодами.

Але так буде тільки в тому випадку, якщо ви зумієте зберегти рослини в зимові місяці - забезпечити їм період спокою. Для цього вони повинні знаходитися у прохолодному, але не холодному місці, мати досить світла і помірну кількість вологи. У міській квартирі це може бути підвіконня, поблизу якого немає опалювальних приладів. Поливати потрібно дуже обережно - 1-2 рази на тиждень - тільки щоб земля остаточно не пересихала. З появою молодих зелених пагонів полив потрібно збільшити. Досвічувати штучним світлом навесні зазвичай не потрібно, якщо тільки горщики розташовані не на північному вікні. У березні-квітні можна підживити слабким розчином добрива для томатів або підсипати у горщики свіжої землі.

До речі, частину пасинків, що з'явилися, можна відщипнути, коли вони досягнуть 4-5 см. Якщо застромити їх у вологу землю або тирсу, то через пару тижнів у Вас буде відмінна розсада, що почне цвісти на кілька тижнів раніше тієї, котра вирощена з насіння. Необхідно тільки стежити, щоб земля у перші дні була постійно вологою. Особливого догляду така розсада не вимагає. Її не треба ні досвічувати, ні пікірувати - можна розсаджувати відразу в окремі стаканчики, з яких ви будете висаджувати безпосередньо на грядку. Молоді рослини повністю зберігають всі ознаки і властивості материнського куща, тому що з'явилися на світ в результаті вегетативного розмноження.

А що буде з торішніми кущами далі?

Якщо ви будете доглядати за ними як за звичайними кімнатними рослинами - вчасно поливати, підживлювати, обривати непотрібні пасинки, то вони порадують Вас врожаєм. Може бути, тільки врожай цей буде трохи меншим, ніж у теплиці або у відкритому ґрунті. А восени все повториться спочатку. Єдине, що необхідно пам'ятати, це те, що для домашнього вирощування підходять далеко не всі сорти томатів - багато які з них у цих умовах сильно вражаються верховою гниллю. Але такі сорти, як Подарунок, Балконне диво, Дорогоцінна, Виноградні, Ласунка ростуть на підвіконні чудово.

Томати можуть рости і плодоносити у тому самому горщику або контейнері 3-4 роки. А може бути і довше. Хто не вірить, спробуйте самі!

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6515 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс