Як зберегти врожай моркви

21 листопада 2012

Основними факторами, що впливають на схоронність столової моркви, є сортові особливості, умови вирощування (попередники, строки сівби і т.п.) і умови збирання та зберігання. При пізній закладці на зберігання необхідно пам'ятати, що коренеплоди таких сортів, як Нантська 4 необхідно вживати в першу чергу; сортів F1 Ферія РЗ і Фенсі - у другу. 

Для більш пізнього вживання (березень, квітень) підходять коренеплоди таких сортів і гібридів, як Московська А-515, Шантане, F1 Арісто РЗ, F1 Флакоро, F1 Магно РЗ.

Строк зберігання коренеплодів залежить від строку сівби. Моркву, що посіяна у квітні - початку травня, буде краще використовувати відразу, а на більш тривале зберігання закласти ту, що посіяна у другій половині травня.

Відомо, що інтенсивне зростання і підвищення якості коренеплодів у моркви йде наприкінці вересня. Раннє збирання, при зберіганні коренеплодів у приміщеннях з природним охолодженням, приводить до збільшення втрат, у наслідок того, що коренеплоди довго лежать при підвищеній температурі і тому втрачають стійкість до захворювань. Важливий агротехнічний захід у цьому випадку - обробка посівів за місяць до збирання 1%-вою бордоською рідиною.

Разом з тим затримка не приводить до погіршення якості коренеплодів, і це говорить про переваги пізніх строків збирання моркви. Вони кращі і у тому плані, що морква у сховище надходить в охолодженому стані, що сприятливо позначається на її зберіганні. Наука стверджує, що оптимальним строком збирання моркви є перша половина жовтня.

Однак треба враховувати, що короткочасні, але повторювані зниження температури (-1-2°С) можуть привести до ушкодження коренеплодів.

При збиранні необхідно враховувати погодні умови. Якщо утримується холодна, вогка погода, то зберегти зібраний врожай буде проблематично. Але, з іншого боку, при рясних осінніх опадах, коли вологість ґрунту сильно коливається, морква починає розтріскуватися в землі. У такому випадку необхідно негайно збирати.

У той же час при збиранні моркви в теплу суху погоду її не можна відразу укладати на зимове зберігання. Коренеплоди потрібно остудити в сараях або тимчасових буртах.

Важливо і правильно зібрати моркву. Коренеплідні сорти з ґрунту виривають разом з бадиллям руками. Сорти з довгими коренеплодами попередньо лопатою або вилами підкопують. З моркви прибирають ґрунт і обрізають бадилля на відстані 1 см гострим ножем, не ушкодивши головки коренеплоду. Більш довгі листові черешки, як і поріз коренеплоду, приводять до зниження строку зберігання.

Не слід тримати зібрану моркву в купах на свіжому повітрі, накривати її листям, особливо якщо воно уражене хворобами. На зберігання варто відбирати добре достиглі неушкоджені коренеплоди.

Закладку на постійне зберігання виконують, коли температура у сховищі опуститься до 4-5°С. Найкращий режим зберігання забезпечується при температурі 0-2°С при вологості повітря 90-95%. Подібні умови є у будь-якому льосі.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7798 Подобається: 1 | Не подобається: 1  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс