Заразиха стає проблемою на посівах соняшника

14 листопада 2012

Шановна редакція! Роз'ясніть, що це за рослина-паразит? З'явилася у мене на городі цього року, росте переважно під кущами соняшника.

Заразиха соняшникова Оrobanche cumana Wallr. належить до вищих рослин з сімейства Оrobanche. У заразихи просте не гіллясте стебло до 65 см висотою, покрите лусочками - скороченим листям, позбавленим хлорофілу, злегка рожево-фіолетового кольору.

Квітки двогубчасті, блакитнуваті, зібрані у колосовидне суцвіття, вінчик трубчастий. На квітках стебла утворюються плоди - коробочки від 10 до 40 штук, що розкриваються двома стулками, у кожній може бути від 2-х до 50 тис. штук дуже дрібного насіння розміром 0,2-0,3 мм.

Заразиха - квіткова факультативна перехреснозапилювальна рослина, здатна дати від 100 до 500 тисяч насіння, яке зберігає схожість у ґрунті від 10 до 20 років і не проростає доти, поки не «відчує» поруч кислотні виділення кореню рослини-хазяїна або рослини провокатора. Оптимальна температура проростання насіння заразихи - 15-25°С. При температурі ґрунту нижче 10°С та вище 25°С насіння не проростає.

Під впливом кореневих виділень рослини-хазяїна насіння проростає у ґрунті на кілька мм, вступає у контакт із коренем соняшника і формується гаусторія, що проникає у різодерміс, а потім у деревину кореня, формуючи міст між судинною системою хазяїна і паразита.

У клітинах судинної системи паразит утворює насоси, за допомогою яких черпає воду та живильні речовини. На корені розвивається бульбоподібне стовщення, забезпечуючи паразитові кращі умови для росту стебла-квітконоса.

Кількість рослин заразихи, що розвиваються на корені соняшника, залежить від чутливості гібрида, кількості інокулума та вологості ґрунту. Найбільший збиток завдається у сухому ґрунті, де соняшник ще страждає від посухи. На родючих, глибоких вологих ґрунтах соняшник значно сильніший і легше виносить поразку заразихою.

Заразиха зимує у ґрунті у вигляді насіння, яке становить основне джерело паразита. Якщо не буває стимулу у вигляді кореневих виділень від рослини-хазяїна, насіння заразихи не проростає і може зберегти у ґрунті життєздатність 8-12 років, а за деякою інформацією і до 20 років.

Насіння заразихи легко переноситься вітром, автотранспортом, але є одна особливість - воно проростає з глибини не більше 15 см, і це необхідно використовувати для боротьби з нею.

У боротьбі з заразою вчені та селекціонери пропонують кілька шляхів. Насамперед необхідно дотримуватися сівозміни.

Систематично висапувати та знищувати заразиху до утворення нею насіння і суцвіть для запобігання нового зараження ґрунту. Виполоту заразиху виносять з поля, спалюють або глибоко закопують.

Застосовують також провокаційні посіви. Там, де бурхливо цвіла торік заразиха, необхідно густо сіяти соняшник, але не дати йому сформувати насіння, тому що насіння заразихи дозріває одночасно з насінням соняшника. Її цвітіння так само збігається з цвітінням соняшника. Тому обробку парового поля потрібно провести у стадію зірочки соняшника або трохи раніше. Тоді ми викликаємо проростання заразихи і не даємо їй сформувати насіння.

Є ще один спосіб провокаційної боротьби з заразихою. Учені ВНДІ ім. Пустовойта (м. Краснодар) пропонують на полях, що уражені заразихою, вирощувати кукурудзу. Дослідження показують, що у відмінності від соняшника, кукурудза хоч і провокує заразиху на схожість, але розвиватися і викидати насіння їй не дає. До речі, такий спосіб боротьби з заразихою вперше застосували іспанці, довівши, що кукурудза сприяє знищенню приблизно половини насіння заразихи у ґрунті.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10141 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс