Коли нітрати зашкалюють

30 травня 2013

Народ так залякали шкідливістю нітратів, що навіть віршик ходить: «Вибираючи редьку й томати, довго чоло в сумніві не три ти, однаково підступні нітрати неминуче перейдуть в нітрити». Саме останні є шкідливими для нашого здоров'я. Так що ж тепер, зовсім овочі не їсти?

З цим та іншими питаннями «Донбас» звернувся до начальника відділу токсикології головного управління Держсанепідслужби в Донецькій області Олександри Підоренко.

УСЬОГО ЛИШЕ 0,1%

- Чи так багато людей «труїться» нітратами, Олександро Іванівно?

- Насправді отруєння викликають нітрити, у які під впливом мікрофлори кишечнику перетворюються нітрати, що потрапляють в організм з водою та їжею. Вони самі по собі є малотоксичними. За даними світової статистики, 0,1% отруєнь доводиться на інтоксикацію нітратами. Найчастіше страждають малята: чим менше маса тіла, тим більше шкоди приносять ці речовини. Трапляється, в Україні діти вмирають, коли мами годують їх їжею, приготовленою на воді з індивідуальних колодязів. Дослідження минулого року показало, що вони забруднені нітратами. Такі джерела повинні мати санітарно-захисну зону та знаходитися на видаленні від туалету і господарських споруд.

- Вважається, що нітрати зашкалюють у ранніх овочах. 

- Так, найбільше нітратів накопичують овочі, вирощені в парниках, теплицях. Максимальна їхня кількість - у листяних овочах і ранніх коренеплодах - салатах, кропі, петрушці, редисі, зеленій цибулі, огірках, капусті, помідорах. На другому місці - цвітна капуста, кабачки, гарбуз, ріпа, редька, білокачанна капуста, хрін, морква. І зовсім мало в картоплі, брюссельській капусті, солодкому перці, горосі, квасолі, ріпчастій цибулі. Якщо приватники нерідко додають, наприклад, аміачну селітру в ґрунт, це приводить до надлишку нітратів, але вміст їх у тепличній продукції, вирощеній в комбінатах, завжди на рівні норми. 

Інтенсивно поглинає нітрати редис, що в основному росте на піщаних ґрунтах, де бракує живильних речовин: рослину посилено підживлюють. Тому вживати ранній редис людям з хворобами шлунково-кишкового тракту не рекомендується. До речі, один з донецьких супермаркетів не дуже давно повернув півтори тонни цього коренеплоду постачальникові через перевищену більш ніж у 2,5 рази норму вмісту нітратів. 

По області досліджувалося 35 проб ранньої овочевої продукції, що реалізується в супермаркетах. Перевищень норми нітратів не виявлено. Але ринкові овочі цього року не перевіряли. Тепер ця місія покладена на лабораторії ветеринарної медицини. СЕС же контролює безпеку продукції місцевих тепличних підприємств.

КАПУСТУ КРАЩЕ «РОЗДЯГНУТИ»

- Де ж ці хімічні сполуки ховаються найчастіше?

- У жилках, коріннях і черешках листя, менше - у плодах і м'якоті листя. У шкірочці також сконцентровано більше нітратів, чим у серцевині. Тому не потрібно заощаджувати, «роздягаючи», наприклад, капусту. А ось улюблений багатьма качан - справжня «бомба» азотних сполук. У солодкого червоного перцю  та баклажанів краще зрізати верхню частину. У кабачках їхній вміст зменшується від плодоніжки до верхівки, у патисона - від верхнього шару до серцевини. В огірках основна «шкідливість» накопичується поруч із плодоніжкою. Якщо ж огірочки вирощені вами і ви впевнені в їхній чистоті, обрізати шкірку, навпаки, не треба, адже саме в ній міститься максимум вітаміну С. 

Щоб дізнатися, чи є нітрати в помідорах і кавунах, розріжте їх навпіл. Якщо на зрізі видні білі жорсткі прожилки та світлі ділянки м'якоті, значить, плід щедро годували хімією.

Не рекомендується робити соки та фреші з молодої моркви. Краще почекати до осені. Коли коренеплоди продаються з бадиллям, придивіться до нього: дуже довге говорить про те, що рослину рясно поливали добривами. 

- А якісь припустимі норми існують?

- Так. Для продуктів закритого ґрунту їхній вміст не повинен перевищувати максимально припустимих рівнів розраховуючи на кілограм: томати - 200 мг, перець солодкий, огірки, кабачки - 400, цибуля на перо - 800, редька, редис, салат, щавель, шпинат - 2400, кріп, петрушка - 3000.

Саме зі свіжими овочами в організм потрапляє найбільша кількість нітратів - від 40 до 80% добової дози.

ОВОЧІ ВИНУВАТІ САМІ

- Чи правда, що нітрати синтезуються самою рослиною, і такі «натуральні» не є шкідливими?

- Нітрати, які синтезуються рослиною, нічим не відрізняються від тих, що надходять з добривом. Але, повторюю, шкідливі не самі нітрати, а речовини, у які вони перетворяться. Підвищений вміст нітратів стимулює ріст культур, поліпшує їхній зовнішній вигляд, надає яскравість забарвленню. Торік на одному з підприємств Донецької області, що вирощує екологічно чисті овочі та має сертифікати міжнародного зразка, що підтверджують це, досліджували кавуни, дині та гарбузи. Кавуни та гарбузи виявилися чистими, а дині були забруднені більше чим у два рази. Це саме той випадок, коли перевищення пов'язане тільки з  фізіологією цієї рослини.

- В Інтернеті все частіше зустрічаються думки вчених про безглуздість нітратних норм. 

- Норма залежить від місця проживання і характеру харчування. Наприклад, на Заході вживають броколі, а у нас - в основному, білокачанну капусту. ВООЗ установлені припустимі дози нітратів для людини: добова доза для українця - до 200 мг на 1 кг маси тіла, для канадця - 343 мг, для англійця - 405 мг, для американця - 106 мг.

Крім овочів і фруктів, ми отримуємо нітрати з м'ясними продуктами, водою, пивом. Практично всі ковбасні та готові м'ясні вироби містять нітрати й нітрити (харчові добавки Е 249 - Е 252), які надають їм рожевий м'ясний колір і захищають від псування.

Овочами, де вміст солей азотної кислоти не перевищує норму, отруїтися складно. Для інтоксикації доросла людина вагою 70 кг повинна з'їсти за раз не менше 1,75 кг тепличних огірків, більше півтора кілограми капусти, моркви, кілограм салату-латуку, майже 800 г буряка і близько 900 г - редису. Але якщо вміст нітратів набагато вище припустимого, можна постраждати і від менших порцій овочів.

Щоб не отруїтися, намагайтеся купувати місцеві сезонні фрукти, зрізуйте шкірочку (90% пестицидів накопичується саме там), якщо фрукти-ягоди не з вашого саду. І пам'ятайте - черв'як - «кращий друг» екологічно чистого яблучка або груші.

ЦІ КОРИСНІ ШКІДЛИВІ СУХОФРУКТИ

У сухофруктах нітратів не залишається, але часто вони заражені цвілевими грибками та шкідливими мікроорганізмами.

- Постачальники третій раз намагаються завезти ізюм, а ми не дозволяємо, - говорить Олександра Іванівна. - Тому що перевірка показує, що він заражений через порушення умов зберігання.

За матеріалами: «Донбасс»
 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6913 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс