Що можна приготувати з кропиви?

17 квітня 2013

Про кропиву знають всі, але використовує корисні властивості цієї рослини у своєму житті дехто. Кропива росте скрізь, де сиро і є тінь. За нею не треба доглядати, не треба лікувати від хвороб, не треба боятися, що кропиву хто-небудь зірве без вашого відома.

Наші предки до кропиви ставилися з повагою. Вважалося, що вона захищає будинок від пристріту. Пучки кропиви розвішували по всьому домі та навіть плели з неї килимки. Кропива дводомна (лікарська) - це багаторічна трав'яниста рослина 60-150 см висотою. Стебло та листя покриті пекучими волосками. Квітки одностатеві, рослина дводомна. Обидва види квіток зібрані в сережки. Росте на вологих, болотистих ґрунтах.

Навесні кропива - одна з найбільш корисних рослин, і на нашому столі вона бажане та необхідне джерело вітамінів. Спробуємо поповнити розтрачений за зиму запас вітамінів і мінеральних речовин за допомогою цієї невибагливої рослини.

САЛАТ ІЗ КРОПИВИ

Дуже смачний і корисний салат із кропиви. Приготувати його зовсім просто. 

Зваріть 2-3 яйця вкруту. Наріжте листя кропиви, попередньо його помийте та пробланшируйте протягом 3-5 хвилин. Змішайте нарізане листя кропиви зі скибочками вареного яйця, посоліть, заправте сметаною або майонезом.

Можна приготувати салат із кропивою і шпинатом. Молоде листя та верхівки кропиви помийте, змішайте з рубаною ріпчастою цибулею і потовчіть у дерев'яній ступці. Додайте дрібно нарізаний сирий шпинат, зелень петрушки, рослинну олію, лимонний сік і сіль. Викладіть в салатник гіркою та прикрасьте дрібно нарізаними часточками крутих яєць.

ЯХНІЯ

У Болгарії з кропиви готують страву за назвою яхнія. Приготувати її теж нескладно.

Кропиву помийте, обдайте окропом і варіть у підсоленій воді до готовності. Дрібно нарізану цибулю обсмажте до золотавого кольору в рослинній олії, додайте кропиву, протерту через сито, і отриману масу тушкуйте до загустіння. Перед подачею на стіл готову страву посипте тертими волоськими горіхами.

ОМЛЕТ ІЗ КРОПИВИ 

Такий омлет медики радять готувати на сніданок вагітним жінкам і матерям, що годують. Його вживання підвищує виділення молока.

300 г кропиви обшпарити окропом, подрібнити. Потім на рослинній олії протушкувати нарізану півкільцями ріпчасту цибулю (1 шт.), висипати туди ж кропиву, залити 2 збитими яйцями, посолити, поперчити, запекти, посипати зеленню. Можна подавати зі сметаною.

Як варіант, можна в омлет додати терту бринзу.

КРОПИВ'ЯНЕ ПЕСТО ​З МАКАРОНАМИ 

Відварити макарони. Злегка обсмажити часник на маслиновій олії і покласти туди листя кропиви. Налити трохи макаронного відвару та тушкувати 5 хвилин. Збити блендером. Додати до макаронів. Посипати сиром і злегка підігріти ще раз у сковороді.

Для приготування соусу з'єднати сметану з часником, посолити, поперчити.

СОУС КРОПИВ'ЯНИЙ

Ще один рецепт - кропив'яний соус. Його можна додавати в різні страви: з макаронів, смаженої або вареної картоплі, смаженої свинини або до риби.

Підготовлене листя кропиви дрібно наріжемо й пропустимо через м'ясорубку. Протушкуємо до готовності на вершковому маслі, потім посипемо борошном (1 ст. л.), підсмажимо трохи, розведемо водою і варимо, поки страва не загустіє. Додамо сметанку й прокип'ятимо знову протягом 3 хвилин.

СУП ІЗ КРОПИВИ

У м'ясний бульйон покладіть нарізану кубиками картоплю (2 бульби) і варіть до стану готовності. Потім візьміть дрібно здрібнене молоде листя кропиви, медунки і щавлю та додайте в суп, після чого почекайте 1-2 хвилини, поки прокипить, і зніміть з вогню. 

Суп можна заправити сметаною і посипати зеленою цибулею та кропом. Сіль, перець - за смаком. 

БОРЩ ІЗ КРОПИВИ

І, звичайно ж, обов'язково треба приготувати з кропиви борщ, поки вона молода. Кропиву бланширують, протирають через сито і тушкують 10-15 хвилин. У м'ясний бульйон кладуть ріпчасту цибулю, моркву, зелений горошок, тушковану кропиву й варять ще 20-25 хвилин. Наприкінці варіння додають пасероване борошно, лавровий лист, перець. На стіл подають борщ з вареним яйцем і сметаною. 

Мало хто знає, що кропиву можна квасити. Молоді пагони рослини миють і укладають в емальовану каструлю разом з морквою, яблуками, брусницею або журавлиною, кмином, лавровим листом, перцем і сіллю. Потім накладають гніт. Через два тижні квашену кропиву можна використовувати для готування борщю, а також як приправу до м'ясних і рибних страв. 

Кропиву використовують не тільки в кулінарії, але й у народній медицині та косметології. Але про це - у наступній статті.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 12275 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс