Арганова олія - справжнє «золото» Марокко

13 лютого 2020

Арганову олію добувають із насіння арганового дерева - арганії, воно росте винятково в південній частині Марокко. Олію ще називають «рідким золотом» і вважають однією з більш дорогих олій у світі, враховуючи її обмежену доступність і трудомісткий процес одержання.

Арганове дерево або залізне дерево росте в екологічно чистому середовищі й входить у список заповідників ЮНЕСКО. Арганове дерево дає плоди тільки один раз у два роки.

ЯК ОТРИМУЮТЬ АРГАНОВУ ОЛІЮ

У кісточці жовтого, м’ясистого, гіркого на смак плода арганіі (який по розміру трохи крупніше за оливку, але трохи менше від сливи) міститься 2-3 ядерця, що за формою нагадують мигдальний горіх.

Збирають урожай, починаючи з липня до вересня, у період піка спеки. Величезна кількість фруктів падає на землю в момент зрілості. Пресуванням олії займаються жінки.

Виробництво арганової олії, здійснюване традиційними методами, є тривалим і трудомістким процесом. Кожний горіх необхідно відкрити, щоб можна було вийняти зерна. Вироблення одного літра олії триває близько 20 годин. З одного арганового дерева в середньому отримують приблизно 30 кг горіхів, а потім із цієї маси добувають близько 1 літра олії. У середньому, щорічно одержують близько 350 тисяч тон урожаю плодів арганового дерева.

Останнім часом почали механічно пресувати олію, що значно скоротило час, який витрачають на вироблення 1 літра олії. Крім того, під час механічного пресування не додається вода до олії, завдяки чому воно може довше зберігатися. Найбільш трудомістке у виробничому процесі - розбивання горіхів, оскільки здійснюється воно вручну.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ

Арганова олія багата ненасиченими жирними кислотами (особливо, лінолевою кислотою), що є коштовною складовою правильного харчування. Вони відповідають за зниження рівня «поганого холестерину».

Найбільш високий вміст у олії аргани вітаміну Е (по вмісту цього «вітаміну молодості» олія аргани в 3 рази перевищує оливкову олію), каротиноїдів (попередників вітаміну А), олеїнової жирної кислоти (Омега-9) (40-60%) і лінолевої (Омега-6) жирної кислоти (28-36%). Також у складі арганової олії присутні інші жирні кислоти (пальмітинова - 13-16%, стеаринова 6-8%), ферулова кислота, поліфеноли, фітостероли, тритерпенові спирти, а також потужний природний антиоксидант сквален.

Поліненасичені жирні Омега-9 і Омега-6 жирні кислоти, що містяться в олії аргани, сприяють поліпшенню функціонального стану серцево-судинної, центральної нервової, імунної, репродуктивної й ендокринної систем, благотворно впливають на стан шкіри й роботу органів зору, справляють протизапальну й антиоксидантну дія, сприяють стабілізації вмісту цукру в крові при цукровому діабеті.

У нетрадиційній медицині арганова олія використовується:

- як сильний антиоксидант проти вільних радикалів;

- для зменшення рівня холестерину;

- зниження ризику інфаркту й склерозу;

- для нормалізації кровообігу;

- у лікуванні нашкірних хвороб, вугрів, сонячних опіків;

- при проблемах з волоссям (випадання, ушкодження волосся);

- при целюліті;

- як косметичний засіб, який сповільнює старіння шкіри.

ЗАСТОСУВАННЯ В КУЛІНАРІЇ

Існує два типи арганової олії. Харчова олія більш темного кольору й з більш вираженим смаком, що пов’язане з термічною обробкою. Ця олія зазвичай використовується в кулінарії, але не повинне піддаватися сильному нагріванню. Вона дуже поживна й входить до складу традиційної пасти амлу. Ця паста, що складається з арганової олії, здрібненого мигдалю й меду, часто вживається із хлібом на марокканський сніданок.

Смак мигдалю й лісового горіха, одержуваний завдяки слабкому обсмаженню плодів арганіі, збагачує такі блюда, як кускус, риба й соуси.

Арганова олія є гарним заправленням для салатів, також застосовується в складі різних маринадів до м’яса.

Олію слід зберігати в холодному місці, а після відкриття вжити якомога швидше, тому що вона має тенденції до окиснення й появі гіркоти.

ЗАСТОСУВАННЯ В КОСМЕТОЛОГІЇ

В усьому світі арганова олія користується популярністю як складовий інгредієнт дорогих косметичних засобів.

Це еліксир молодості із сильною дією, що регенерують шкіру, що зміцнюють волосся, а також нігті. Захищає від агресивної дії сонця й вітру. Ця олія знайшла застосування в кремах, що омолоджують, у продуктах, призначених для догляду за шкірою очей, губ, сонцезахисних кремах і масках.

Арганова олія ідеальне підійде для догляду за зрілою й старіючою шкірою, захистить її від передчасної появи зморшок завдяки вітаміну Е, стиролу й тирукалолу. Олія захищає епідерміс від висушування, розгладжує, заспокоює роздратовану шкіру, підтягує, затримує процеси старіння, поліпшує еластичність, зм’якшує прояви юнацьких висипань, алергії, сонячних опіків.

Також арганову олію застосовують при екземі, для швидкого загоєння тріщин на шкірі. Ідеально підходить для масажу й прийняття ванн - для цього її достатньо буквально двох крапель.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 650 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс