Які супи рятують від похмілля

26 грудня 2012

Затяжні свята нерідко супроводжуються вкрай неприємним і небезпечним для здоров'я похмільним синдромом. Якщо потрібно врятуватися від похмілля кулінарними методами, найкраще вдаватися до допомоги так званого похмільного супу.

У різних культурах похмільному супу відведене особливе місце, і є він у багатьох народів так чи інакше знайомих з алкогольними напоями. До цієї категорії належать супи з субпродуктів, такі як мексиканський менудо, пуерториканський мондонго, турецький ішкембе чорбаси, грецький патса, вірменські та грузинські хаші, корейський хе янгук, а також угорський рибний суп холаслі, японський місо-суп з бобовою пастою.

Втім, поняття похмільний суп є суб'єктивним, і кожний може вибирати свою улюблену першу страву, що пом'якшить наслідки бурхливих веселощів.

Про те, який він, ідеальний похмільний суп, думки розходяться: одні вважають, що він обов'язково повинен бути наваристим на м'ясному міцному бульйоні та жирним, щоб наситити організм і дати йому більше енергії. Інші ж навпаки говорять про те, що такий суп повинен бути максимально легким, щоб не обтяжувати утомлений від узливань і роздратований шлунок.

І ті й інші по-своєму праві. Велика кількість білка та жирів потрібна організму для відновлення сил і енергії. А ось занадто міцний бульйон шкідливий для підшлункової, тому що містить екстрактивні речовини. Легкий овочевий суп наситить організм кислотами, солями і вітамінами, а круп'яний (рисовий або вівсяний) допоможе абсорбувати токсини.

Суп для організму не тільки джерело корисних солей, мінералів і кислот, але й прекрасний засіб від зневоднювання, що провокує алкоголь. Крім того, бійтеся використовувати в похмільних супах різні спеції, які є природними каталізаторами захисних реакцій нашого організму, можна обійтися нейтральними кмином або лавровим листом, або ж трохи підбадьорити себе гострим каррі, чорним і червоним перцем (це за умови, якщо ваш шлунок здатний сприймати гостроту). Також похмільний суп можна готувати з додаванням алкоголю або на алкогольній основі (пивний суп, наприклад), а також заправляти його яйцями як сирими, так і вареними.

БОРЩ

Наваристий борщ - чудовий засіб від похмілля, він багатий вітамінами, завдяки різноманітному овочевому складу. З похмілля добре піде не тільки звичайний борщ на м'ясі, але й пісний, тому що овочевий бульйон краще засвоюється організмом, а рослинна олія допоможе швидше вивести токсини.

ЮШКА ТА РИБНИЙ СУП

Рибний суп або юшка з ранку після бурхливих веселощів принесуть чимале полегшення: по-перше, риба ніжніша м'яса, тому її перетравлення не зажадає додаткових зусиль, а по-друге, у рибі містяться цінні омега-3- жирні кислоти, які зможуть підняти настрій.

Крім того, гарний антипохмільний ефект буде мати стопка горілки, улита в каструлю з готовою юшкою, або столова ложка гристого або звичайного білого вина, улита безпосередньо перед розливанням супу в тарілку. Ідеальна юшка виходить з різної річкової риби (великої та дрібної), і у кожної господарки свій рецепт цієї страви.

А ось з морської риби та морепродуктів вийде відмінний легкий суп, особливо якщо додати в нього овочі.

ОВОЧЕВІ ТА КРУП'ЯНІ СУПИ

Знімають неприємні симптоми похмілля й різні овочеві супи: цибульний, часниковий, капустяний, морквяний, томатний, суп-гуляш, а також супи на крупах і локшині. Овочі дають організму необхідний набір вітамінів, які були витиснуті з нього алкоголем, а природні цукри, які містяться в овочах, зарядять дорогоцінною енергією. Крупи та локшина допоможуть не тільки ситно боротися з похміллям, але і швидше вивести токсини завдяки абсорбуючій дії.

СОЛЯНКА, РОЗСОЛЬНИК

Солянки та розсольники містять ферментовані продукти: солоні огірки та капусту, які прекрасно допомагають від похмілля і насичують організм вимитим алкоголем вітаміном С, а також відновлюють сольовий баланс, прискорюють виведення токсинів. Видів таких супів безліч, їх готують з м'яса, риби, грибів з додаванням субпродуктів (до речі, у субпродуктах багато заліза і вітаміну РР, які відповідають за гарне самопочуття).

СУПИ НА КИСЛОМОЛОЧНІЙ ОСНОВІ

Багато хто знає, що при похміллі очистити організм допоможуть кисломолочні продукти, тому й похмільний суп цілком можна приготувати на їхній основі. І не тільки холодник, що буде не зовсім доречним у мороз, але й теплі супи з м'ясом і овочами полегшать процес виведення продуктів розпаду етанолу - речовини, котру багато вчених вважають причиною похмілля.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6742 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс