Які фактори ризику розвитку хвороби очей?

12 червня 2013

Порушення різні, а хвороба - одна. Саме з цих слів почалася наша бесіда з кандидатом медичних наук, офтальмологом вищої категорії Оленою Геннадіївною Пархоменко, коли я попросив фахівця проконсультувати щодо питання короткозорості, далекозорості й астигматизму. Мовляв, що це за хворості такі з позицій сучасної науки?

- Чому ви об'єднали короткозорість, далекозорість і астигматизм в одну хворобу? 

- Тому, що все це - патологічні види рефракції. А рефракція це - заломлююча здатність оптичних середовищ ока. У нормі, світло та зоровий образ проходять через оптичні середовища по осі ока і потрапляють на сітківку (нервову оболонку). Якщо є зміни в переломленні світла в середовищах або в довжині осі ока, виникають дані хвороби.

Так короткозорість (сильна рефракція) виникає в тих випадках, коли роговиця і кришталик сильно переломлюють світло (тобто вони опуклі), або вісь ока довше норми. У цих випадках ставлять мінусове скло, так сказати, відбирають «силу».

Далекозорість (слабка рефракція) виникає, якщо середовища погано переломлюють світло, тобто вони більш пласкі, або вісь ока коротка. У таких випадках ставлять плюсові лінзи, тобто додають «силу».

А ось астигматизм - це наслідок неправильного переломлення (короткозорість і далекозорість) світла в різних меридіанах роговиці або кришталика. Він може бути короткозорим, є «горбок» на поверхні (тоді ставлять «мінусове» скло), далекозорим, є «вм'ятина» (тоді потрібне «плюсове» скло) або змішаним - вигляд «шиферу» (вм'ятина + горбок). При астигматизмі потрібні циліндричні лінзи.

- Які симптоми прояву згаданих недуг?

- Характерними симптомами короткозорості є зниження зору вдалину (погано видні об'єкти, які знаходяться далеко від нас). 

При далекозорості маємо зниження зору поблизу - погано видні об'єкти, які знаходяться поблизу від нас. 

А ось астигматизм дає перекручений, нечіткий, «стрибучий» зір і вдалину, і поблизу. Для всіх цих хвороб також характерні втома і болі в очах при навантаженні.

- У чому причини виникнення патологій?

- Робота на близькій відстані приводить до ослаблення акомодації, тобто до ослаблення сили м'яза, що стискає та розтискає кришталик, а також впливає на його еластичність, що з віком знижується. Тому у дітей і підлітків при навантаженні на очі м'язи стискуються і з'являється короткозорість, а у людей від 40 років і більше еластичність кришталика знижується і з'являється вікова далекозорість або пресбіопія. Спадковість і вроджена патологія також сприяють розвитку короткозорості та інших хвороб. А підвищення внутріочного та внутрічерепного тиску приводить до розтягування склери (білкової оболонки ока) і подовження осі ока.

- Які фактори ризику розвитку хвороби очей?

- Це - підвищення внутрічерепного тиску (після травм голови, пухлин мозку, стресів), травми ока, які приводять до запалення очей, крововилива, зсува кришталика, поразці окорухового нерва. У числі цих факторів інтоксикації алкоголем і нікотином; напружена робота за комп'ютером; перегляд телевізора більше 3-4 годин на день, а також неправильне освітлення робочого місця.

- У чому полягає профілактика офтальмологічних захворювань? 

- Говорячи про профілактику, варто розуміти, що тільки комплексний підхід до збереження нормального зору може принести необхідний результат. А насамперед - ваша гігієна зору, тобто варто забезпечити гарне освітлення, у жодному разі не читати лежачи і не працювати без перерв (на 15-20 хвилин) подовгу за комп'ютером. 

Потрібно робити і спеціальні вправи для тренування м'язів очей (можна використовувати перфораційні окуляри-тренажери). 

Також не завадять для профілактики й вітаміни для очей. Ну, а якщо у вас виявили підвищений внутрічерепний тиск, то його варто лікувати у невропатолога.

- Якщо лікар визначив вже саму патологію і її ступінь, то що можна зробити крім носіння спеціально підібраних окулярів?

- Специфічне медикаментозне лікування припускає краплі, що розслаблюють напруження м'язів ока, розширюють зіницю. Це - мезатон, атропін, мідриацил і тропікамід. Корисні й судинорозширювальні препарати, що поліпшують мозковий кровообіг  - піроцетам, циноризін та інші.

- Як ви ставитеся до вітамінотерапії?

- Її застосовують як при дитячій, підлітковій, так і при розвитку короткозорості в старості. Усередину можна порекомендувати прийом лікарських засобів, що поліпшують функцію зору, таких як "Міртилене Форте" у капсулах. 

Цей препарат містить максимальну кількість активних компонентів - антоцианозидів, котрі отримують з плодів чорниці. Антоцианозиди зміцнюють судинну стінку, перешкоджають мікротромбозу, поліпшують зорову функцію, мають виражені антиоксидантні властивості. Вони також забезпечують захист від руйнівної дії вільних радикалів. 

"Міртилене Форте" ефективний і при синдромі втомлених очей, зниженні сутінкового зору у водіїв, віковій далекозорості, патологіях сітківки очей при діабеті. Крім того, можна використовувати біодобавки для поліпшення живлення сітківки - пігментні препарати, що містять лютеїн, та інші.

- Кому й коли потрібно носити окуляри?

- При патології рефракції необхідність носіння окулярів або контактних лінз визначає, звичайно ж, лікар. 

Якщо ступені даних патологій високі і є необхідність у лікуванні, потрібно обов'язково використовувати всі необхідні засоби, щоб запобігти подальшому зниженню зору.

У ТЕМУ: ЯК ШВИДКО ЗНЯТИ УТОМУ ОЧЕЙ?

Утома очей - наслідок тривалого навантаження на зоровий апарат. Дискомфорт, що з'являється у зв'язку з утомою очей, знайомий практично кожному: запалення, почервоніння, відчуття «піску» в очах, погана «різкість». Щоб уникнути цього, щодня кілька разів переривайте роботу за монітором або документами нескладними вправами. Виконуючи гімнастику для очей правильно, ми не тільки тренуємо м'язи, але й опосередковано працюємо з усім організмом у цілому.

1. «Метелик». Часто поплескайте повіками, тобто поморгайте. Виявляється, перед монітором очі лінуються і перестають моргати, а це шкодить нашому зору.

2. «Уверх-униз». Голову тримайте прямо, не закидайте. Дивіться прямо перед собою. Повільно підніміть погляд на стелю, затримайте на пару секунд, потім також повільно опустіть його на підлогу і теж затримайте. Голова під час виконання вправи залишається нерухомою.

3. «Маятник». Голову тримайте прямо, дивіться перед собою. Подивіться вліво, потім повільно переведіть погляд вправо. Голова нерухома, працюйте тільки очами. Під час виконання вправи стежте за станом м'язів очних яблук, не перенапружуйте їх!

4. «Вісімка». Голову тримайте прямо, дивіться перед собою. Подумки уявіть собі горизонтальну вісімку (або знак нескінченності) максимального розміру в межах вашого обличчя і плавно опишіть її очами. Повторіть вправу кілька разів в один бік, потім в інший. Після цього часто поморгайте.

5. «Циферблат». Уявіть перед собою великий циферблат золотих кольорів (учені вважають, що саме ці кольори сприяють відновленню зору). Виконуйте кругові рухи очними яблуками, залишаючи при цьому голову нерухомою.

6. «Олівець». Візьміть олівець у праву руку й витягніть її, піднявши олівець на рівні очей. Дивіться на кінчик олівця і повільно відводьте руку вправо, потім уліво, проводжаючи пишучий предмет очами, але не рухаючи головою.

7. «Прекрасне далеко». Підійдіть до вікна і подивитеся вдалину, потім на кінчик носа - це тренує очний м'яз. Повторіть вправу кілька разів.

8. «Із широко закритими очами». Закрийте очі і спробуйте описати ними уявлюване коло, потім горизонтальну вісімку, потім хрестик.

9. «Жмурки». Кілька разів сильно замружтеся, потім просто закрийте очі і посидьте 20-30 секунд.

10. «Масаж». На наших вухах знаходиться величезна кількість крапок, через які можна впливати на той або інший орган. Так, стимулюючи мочку, ви опосередковано впливаєте на зір.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9815 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс