Час відпусток, подорожей, вражень - як уникнути проблем?

22 травня 2013

Зміна обстановки - кращі ліки, а враження від поїздок - вітаміни для душі. Але ось парадокс: купуючи путівку, щоб відпочити та зміцнити здоров'я, ми іноді досягаємо зворотного результату. Чому? Часто саме в дорозі й на відпочинку, при зміні звичайної обстановки, загострюються хронічні хвороби та виникають різні інфекційні захворювання. Як же цього не допустити? Із цим питанням ми звернулися до лікаря-гігієніста вищої категорії Михайла Сергійовича Петренко.

- Насамперед, що хвилює всіх, хто відправляється в подорож: як перенести дорогу?

- Ось кілька нескладних правил, які допоможуть вам добре перенести дорогу та застрахуватися від типових хвороб. Часто мандрівники зіштовхуються із синдромом заколисування. Він же - кінетоз і вестибулопатія - перша неприємність, з якою зіштовхуємося в дорозі. Щоб з'явилися такі симптоми як слабкість, блідість, запаморочення, нудота, холодний піт, зовсім не обов'язково плисти до островів своєї мрії бурхливим морем. Вас може заколисати в машині, туристичному автобусі, поїзді та у літаку.

- Що ж робити, щоб не заколисатися в дорозі?

- Поїжте за 1,5-2 години до початку поїздки. У дорозі обмежуйтеся маленькими порціями, а в літаку рішуче відмовляйтеся від спиртного, пропонованого стюардесою. 

Більше пийте мінералки без газу з лимоном, апельсинового соку, зеленого чаю. Жуйте м'ятну жуйку - її смак і розмірені рухи щелеп знімають неприємні симптоми. 

У туристичному автобусі та машині сідайте тільки на переднє сидіння і не дивіться в бічні вікна - любуйтеся пейзажами через лобове скло. 

У літаку закрийте ілюмінатор шторкою та увімкніть маленький вентилятор над головою, прикрийте очі і спробуйте поспати - сон допомагає привести вестибулярний апарат у повний порядок. 

Подорожуючи морем або річкою, попросіть каюту в середній частині корабля, адже там менше заколисує. Не варто виходити на палубу, тому що будете почувати себе гірше. 

Капніть на хустку або спеціальний глиняний медальйон трохи натуральної ефірної олії та періодично вдихайте цілющий запах. Найефективнішими проти заколисування є олії жасмину, троянди, анісу, лимона або неролі. 

А ще під час тривалих перельотів не засиджуйтеся в кріслі, щоб не заробити Гвт - глибокий венозний тромбоз, він же - синдром економ-класу. Просто в салоні для рядових мандрівників тісніше, що обмежує рух, а це веде до утворення тромбів у венах. Приклеєні до їхніх стінок згустки крові становлять загрозу для життя: для їхньої появи достатньо 1,5-2 години поспіль провести в кріслі літака, автобуса або автомобіля.

- А що робити, щоб не німіли ноги та спина в літаку?

- Частіше розминайте ноги в переносному та буквальному значенні - піднімайте їх і обертайте стопами, рухайте пальцями, нібито намагаєтеся захопити олівець, масажуйте гомілки.

Не забудьте роззутися. Це не менш важливо, чим пристебнути ремені: черевики, туфлі та босоніжки зжимають судини, порушуючи кровообіг у венах. Якщо у вас варикоз, надягайте в літак компресійний трикотаж.

- Дехто вважає, що подорожувати в літаку дуже зручно, але шкідливо для здоров'я, чи так це?

- Тиск на борту низький - як у горах на висоті 2 тисяч метрів над рівнем моря, а в повітрі дуже мало кисню і воно занадто сухе (відносна вологість - менше 20 відсотків). Такі умови сприяють загостренню захворювань серця та органів дихання, а також зневоднюванню.

- А що ж необхідно робити, щоб легше перенести ці випробування при авіаподорожах?

- Пийте чай і чисту воду через щогодини. Користуйтеся зволожуючими серветками та спреями для обличчя - сухе повітря шкідливе для шкіри. При тривалих перельотах купіть надувну подушку: шия не буде затікати і ви зможете поспати з комфортом.

- Чи можна уникнути шлункових проблем?

- Будьте розбірливими в їжі! Не поспішайте радуватися пропозиції стюардеси: «У польоті вам буде запропонований легкий сніданок». 

Розігріта їжа в пластиковій упаковці є потенційно небезпечною для шлунка. 

Випадки масових отруєнь в авіалайнерах навіть відомих компаній, на жаль, не рідкість, особливо коли мова йде про салати, м'ясну та рибну їжу. Приготовлені на землі закуски деякий час зберігаються на кухні, а потім транспортуються на літак, де очікують ще годину-півтори і тільки потім розігріваються та потрапляють до пасажирів. 

Якщо на якомусь етапі харчі не потрапили в холодильник і очікували своєї черги при кімнатній температурі (не говорячи вже про спеку!), то в них починають розмножуватися збудники харчових токсикоінфекцій.

-  Як же запобігти харчовим проблемам у дорозі?

- При найменшому сумніві у якості їжі від неї краще відмовитися. У поїзд візьміть звичайні та вологі серветки, паперові рушники, запас води, одноразові склянки й тарілки. Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються - салати, паштети, варену ковбасу. Нашу національну залізничну страву - варену або смажену курку необхідно вжити протягом перших 6 - 8 годин подорожі. Упаковуйте продукти в ретельно закритих пластикових лотках і зберігайте їх за можливістю в дорожній сумці-холодильнику. Ідеальна їжа в дорозі - суп, каша та локшина швидкого приготування, а також йогурти та нарізка у вакуумній упаковці та невеликій розфасовці. Купувати їжу з рук на полустанках  не варто. 

- Як уникнути проблем з акліматизацією?

- Навіть перевівши годинник із зимового часу на літній, ви відчуваєте себе не у своїй тарілці пару тижнів. А переносячись в інший годинний пояс, чомусь дивуєтеся підвищеній стомлюваності та сонливості, що заважає з головою поринути в курортне життя. Майте на увазі: при подоланні одного годинного пояса організму необхідна доба на адаптацію. Це як мінімум, а може знадобитися і більше!

Щоб уникнути проблем з акліматизацією, почніть дотримуватися режиму заздалегідь. 

Як мінімум за тиждень до поїздки лягайте спати вчасно (до півночі) і вставайте не пізніше 8 ранку. Висинайтеся, як треба. Спіть перед польотом більше, ніж звичайно. 

Багато хто скорочує сон до мінімуму, щоб закінчити всі справи, які накопичилися перед відпусткою. Так не можна! Краще летіти таким рейсом, що доставить вас у пункт призначення посередині вечора, щоб ви встигли повечеряти і лягли спати не пізніше 23.00 за місцевим часом. На курорті не спіть вдень, якщо дуже хочеться, зрозуміло, здрімніть годинку, але не більше, інакше адаптація затягнеться.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7805 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс