Чи всім поститися на користь?

17 квітня 2013

Харчування під час посту - предмет обговорень не тільки серед віруючих і парафіян, одним словом, у релігійних колах. Дуже багато хто з нас переходить на пісне харчування навесні, просто щоб привести фігуру в норму до літа, вважаючи, що піст прийшовся дуже до речі. Православна церква, звичайно, не схвалює подібних мотивів, але ж ми сьогодні поговоримо не про духовну, а про дієтичну сторону посту. Для цього ми звернулися за допомогою до лікаря-дієтолога вищої категорії Валентини Гордієнко.

- Сучасна дієтологія буквально залякала нас надлишковими вуглеводами, а пісний стіл зазвичай насичений саме цими речовинами. Однак дуже багато людей постяться й скидають вагу. Чи варто повторювати їхній досвід?

- Піст може бути корисним у якості «містка» від звичайного життя до більш здорового харчування. Ви можете навчитися контролювати кількість олії у стравах, відмовитеся від таких джерел холестерину, як жирне смажене м'ясо, вершкове масло та жирні молочні продукти. Крім того, неабияк скоротиться частка солодощів. Якщо, звичайно, ви не поставите собі метою вишукувати й закуповувати пісні випічку й шоколад, кількість «баластової їжі» у раціоні теж помітно зменшиться.

- Ті, хто поститься стверджують, що витримати піст набагато простіше, ніж будь-яку дієту...

- Психологічний ефект посту цілком пояснимий - ви концентруєтеся на очищенні й духовній стороні посту, не ставлячи раціон у главу кута. Поруч з вами люди, які харчуються так само, і в кафе, і ресторанах, і в їдальнях набагато простіше пояснити, що вам необхідна пісна страва, чим розповідати, якої дієти ви дотримуєтеся зараз. 

- Яка користь посту для оздоровлення організму?

- Перехід на веганський раціон з великою кількістю каш із натуральних круп, овочів, а також фруктів і горіхів сприяє нормалізації травлення. Такі проблеми, як запор, «синдром млявого кишечнику», підвищений тиск через занадто жирний і «солоний» раціон залишаться в минулому. 

- Чи можна схуднути під час посту?

- Експерти стверджують, що схуднути можна й у піст, і коли завгодно, якщо тільки ви будете збалансовано харчуватися, і вживати менше калорій, чим витрачаєте протягом дня.

Переходити на вегетаріанський (у нестрогі пости) і веганський (у Великий Піст) раціон, і продовжувати переїдати іншим часом року немає ніякого сенсу. Якщо ви першою справою починаєте запасати пісні цукерки та пісний майонез, скачувати рецепти пісних пирогів, і особливо не дотримуєтеся релігійного канону, можливо, почати варто з менш суворої дієти, що прищепить вам правильні харчові звички. Адже дуже часто ті, хто поститься, переїдають зовсім «необразливими» насіннями й горіхами, так ще й вживають сухофрукти ледве не кілограмами. 

- Чим це можна пояснити?

- З погляду фізіології даний ефект пояснимий. Людина позбавляється молока й м'яса, загальний глікемичний індекс прийомів їжі росте, апетит посилюється, от ми і гриземо все найбільш ситне та смачне.

Отже, щоб схуднути, потрібно дотримуватися балансу в раціоні й дотримувати рекомендацій дієтологів. 

- Яка повинна бути дієта під час посту?

- Дієта під час посту, на думку дієтологів, повинна бути простою - пісний стіл не повинен бути одноманітним, у середньому на місяць людина повинна «повторювати» страви рази 3-4. Хоча даний підхід і суперечить православному канону. 

Церква пропонує в будень їсти один раз на день, а в суботу й неділю - 2 рази, причому вибирати максимально прості страви, не «потурати чреву». Крім того, у Лазарєву суботу можна ікру, а на Благовіщення, на Вербну неділю - річкову рибу. 

За незрозумілими причинами Мінздрав у нас ігнорує традицію дотримування посту та не обнародує рекомендації з харчування. У цих умовах ми цілком можемо скористатися «веганською пірамідою» Американської асоціації дієтологів. В основі раціону 6-11 (по 100 г у вареному вигляді) порцій каш на воді, бобових, пісного хліба та хлібців. Три порції з цієї кількості повинні «поставлятися» за рахунок тофу, соєвих бобів, соєвого йогурту та інших білкових продуктів.

Додатково можна їсти 3-5 порцій овочів, 2-3 фруктів, а також 4 чайні ложки лляної олії або 30 г горіхів. 

- А як правильно вийти з посту?

- За даними медиків, кількість викликів швидкої частішає саме у великодній тиждень, коли народ «відривається» після 40 днів помірності. Робити цього не треба. Якщо ви худнете - їжте після посту нежирний сир, а не класичну паску з маслом і яйцями. Утримайтеся від паски (не більше однієї 30-грамової скибочки за святковим столом), краще введіть у раціон кисломолочні продукти та не більше 1 порції жирної риби на добу. Постарайтеся тиждень обходитися без жирного м'яса, просто помінявши у вашій «вегетаріанській» піраміді бобові на кисломолочні продукти, рибу та сир. І тільки через 7 днів ви можете активно включати в раціон тваринний білок без ризику набрати вагу. Алкоголь досить погано засвоюється після посту. Тому, утримайтеся від будь-яких «узливань» крім келиха червоного сухого вина за святковим столом. Щоб допомогти травленню, можна прийняти будь-який засіб з біфідобактеріями, але тільки якщо ви почуваєте важкість в ШКТ. 

- Чим може бути шкідливий піст?

- Шкода від посту полягає в тому, що вегетаріанський пісний раціон у будь-якому разі є бідним йодом, цинком, залізом, повноцінними білками та вітамінами групи В. Щоб перебороти нестачу живильних речовин у піст, вам доведеться не тільки вживати вітаміни й мінерали в синтетичному вигляді, але й прораховувати вигідні для організму сполучення овочів, круп і сої заздалегідь. А бездумний перехід на пісний раціон можете спричинити вповільнення відновлення м'язової тканини, зниження імунітету й загострення хронічних захворювань. 

- Кому не слід поститися? 

- Варто пам'ятати, що піст корисний лише в тому разі, якщо людина не має розладів харчової поведінки, в іншому випадку він може принести шкоду. Звичка переїдати в сполученні з неповноцінним за білками раціоном може зіграти з людиною злий жарт. Відомі випадки, коли люди, харчуючись одними овочами та фруктами, умудрялися не тільки розтягнути шлунок, але й повністю порушити діяльність ШКТ. Цей ефект дієтологи пов'язують з недоліком жирних кислот омега-три та повноцінного білка. Звичайно ж, не можна поститися хронічним хворим з різними патологіями, людям похилого віку варто дотримуватися звичної дієти, адже будь-які струси для їхнього організму є вкрай небажаними. Дітям з їхніми органами і системами, що не сформувалися, також не треба поститися по-дорослому, обмежившись більш пісним раціоном, чим колись.

Постарайтеся дотримуватися посту розумно, і ви зможете зберегти здоров'я та схуднути.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 10333 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс