Як кинути курити?

16 листопада 2015

Курити нині вже не модно. Та й законодавці в Україні взялися за боротьбу з цим соціальним злом, схоже, всерйоз. От і в нашій організації в місцях для паління тепер з'явилися таблички «Курити в будинку «Укрінформу» заборонено». І тепер, проходячи повз, я щораз згадую слова Марка Твена: «Немає нічого простішого, ніж кинути курити. Я кидав раз 30». Вони як і раніше, мабуть, гріють мені душу, як і мільйонам курців по усьому світі. Однак мало хто пам'ятає і іншу сентенцію великого гумориста: сигарета – палиця з двома кінцями, у якої з одного боку - вогник, а з іншого дурник. Втім, за тверезим міркуванням ми всі - і курящі, і не дуже - розуміємо: потрібно кидати! Втім, як це зробити професійно, нам допоможе розібратися доктор медичних наук Володимир Пилипович Левшин.

- Багато хто хоче кинути курити, але ніяк не може цього зробити, сам не знає чому, рука сама тягнеться за сигаретою. Може, існують якісь методики, за якими можна швидко кинути курити?

- Звичайно. Їх досить багато, але головна умова успіху - щире бажання курця позбутися від дурної звички. Без рішучої участі хворого в процесі неможливий позитивний результат. Справа в тому, що паління - одна з форм залежності від вживання психоактивних речовин.

- До речі, звичка курити - це потреба організму в нікотині або психологічна залежність? Що думає з цього приводу наука?

- Тютюнова залежність це вже не звичка або певний вид розладу, а, ви вірно помітили, - залежність. Тютюнова залежність у людини включає три компоненти залежності: нікотинову, психологічну й соціальну. І у різних курців вони можуть бути в різному ступені вираженими.

- З чого почати, так сказати?

- Якщо виникло бажання кинути курити, можна сказати, що початок вже покладений. Якщо дозволяють здоров'я та сила волі, то можна спробувати кинути самостійно, за допомогою безнікотинових препаратів, що містять цитизин. П'єте таблетки за схемою відповідно до інструкції. У вас з'являється відчуття, що перекурили, але при цьому організм не одержує нікотину і поступово відвикає від нього. У результаті ви перестаєте хотіти курити. Також важливо звернути увагу на ваше оточення, режим і темп життя, адже дуже часто бажання затягнутися сигаретою провокується сформованою ситуацією - стреси на роботі, зустрічі з друзями, які курять, або колеги, що йдуть на перекур. Звичайно, не варто припиняти дружити з оточуючими через те, що вони курять, просто заздалегідь змоделюйте свою поведінку, як ви будете спілкуватися без сигарети. Якщо самотужки не виходить, то звертайтеся до фахівців.

- Говорять, що найефективніший спосіб кинути курити - це метод Довженко?

- Взагалі якогось одного універсального методу відмови від паління та звільнення від тютюнової залежності немає. Фахівці, що займаються лікуванням тютюнової залежності, використовують зазвичай комплекс прийомів і методів, але призначають їх з урахуванням характеру паління, ступеня тютюнової залежності та інших індивідуальних особливостей статусу курця. Тому краще звернутися за консультацією до лікаря-фахівця.

- Які ефективні медичні препарати для відвикання від паління можна рекомендувати?

- Існують три види ефективних препаратів для подолання тютюнової залежності: препарати нікотинозамісної терапії Табекс і Чампікс. Вони пройшли клінічні випробування та дійсно є ефективними при лікуванні тютюнової залежності. Що вибрати - вирішувати вам, виходячи з оцінки свого здоров'я, можливостей, ціни препарату (часом різниця у вартості істотна). І, звичайно ж, перед початком курсу необхідно проконсультуватися з лікарем. Всі інші препарати, як правило, з розряду “пустишок”.

- Чи потрібна спеціальна дієта перший час, після відмови?

- Якихось особливих продуктів харчування при відмові від паління не призначають. Єдине, що рекомендується для прискорення дезінтоксикації, пити побільше води та їсти більше фруктів, овочів і зелені.

- Як зробити, щоб не повернутися до колишньої звички?

- Тютюнова залежність дійсно нерідко рецидивує. Тому важливо не тільки кинути курити, але й залишитися некурящим назавжди. Рецидиви зазвичай провокують стреси, ситуації й обставини, які раніше супроводжувалися палінням. Проте, боятися рецидивів і позивів до паління не потрібно, треба тільки вміло їм протистояти. Для цього існують певні прийоми. Найпростіший і доступний з них, сказати собі: “Я звільнився від тютюнового полону, я не дамся знову потрапити в залежність”. Хвилину протримайтеся, і ви відчуєте, що бажання або позив до паління минуть. Існують і інші прийоми та правила профілактики рецидиву паління.

- Багато хто скаржиться на те, що при спробах кинути курити, у них через 5-7 днів починається «ламання» організму: болить в області серця, перебої в роботі серця, прискорене серцебиття, оніміння кінцівок...

- У курців з вираженою тютюновою залежністю після відмови від паління розвивається синдром скасування. Він звісно ж рідший та слабкіший, чим “ламання” у наркоманів, але теж може викликати дискомфорт. Для попередження цих симптомів призначають спеціальні препарати, які може прописати лікар.

- Часто доводиться чути: кинув курити - за цей час став сильно набирати вагу. Що робити? І ще, у перші дні велика тяга була, але стримався, а от зараз знову тягне, але сильніше.

- Кинути курити без будь-яких препаратів і триматися - це говорить про велику силу волі! А у хвилини, коли дуже сильна тяга, потрібно згадувати про свій значний результат, що найважче вже позаду . Якщо зовсім несила, то вмовляйте протриматися ще день, тиждень, коли мине цей день (тиждень) - ще день і т.д. і т.п. Завантажте голову, щоб не було часу думати про тягу до паління - хобі, домашні справи, заняття спортом. А для попередження підвищення ваги рекомендується на перший і наступні місяці припинення паління переходити на дробове харчування та кожні 2-3 години випивати 3-4 ковтка води (для цього носіть із собою пляшечку простої без газу мінеральної води).

- Чи є методики визначення, яким чином вибрати найбільш ефективний метод рятування від паління залежно від психофізіологічних та інших особливостей конкретної людини.

- Існує три групи методів, які використовуються при лікуванні тютюнової залежності: психотерапевтичні та поведінкові, медикаментозні та фізіотерапевтичні. Але оптимальним є індивідуальний підхід у виборі та призначенні лікування залежно від ступеня тютюнової залежності і характеру паління конкретної особи, наявності супутніх захворювань.

 Коментарі: 1 шт.   Переглядів: 9309 Подобається: 1 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс