Дитячі хвороби для дорослих

27 лютого 2013

Вважається, що дитячими хворобами - кором, вітрянкою, свинкою і т.п. - краще перехворіти в дитинстві. Дехто з батьків навіть свідомо сприяє контактам своїх чад з уже хворими товаришами й родичами, щоб вони якомога раніше виробили імунітет на певну хворобу. Чи дійсно дуже небезпечно не хворіти на дитячі хвороби в юному віці і зустрітися з ними в більш зрілому? Про це ми запросили поговорити лікаря-інфекціоніста вищої категорії, кандидата медичних наук Аллу Петрівну Волоху.

- Отже, як проявляється та передається кір?

- Кір - вірусна хвороба, її можна було б поплутати із краснухою, якби не різке підвищення температури тіла (до 40 градусів) і плямисто-папульозна сип з характерною етапністю.

Інкубаційний період триває 9-11 днів. Наприкінці початкового періоду (3-4-й день) температура тіла знижується, потім з появою коревої висипки знову підвищується. Загальна інтоксикація й поразка дихальних шляхів посилюються. Через 3-4 дні елементи висипки бліднуть, на їхньому місці залишаються буруваті плями. На місці висипки надалі спостерігається сиповидне шелушіння. Характерний виражений кон’юнктивіт, іноді з гнійним виділенням. У деяких хворих спостерігаються болі в животі, рідкий стілець, грубий "гавкаючий" кашель.

- Якщо не помиляюся, багато людей вважають, що кором повторно занедужати не можна. А яка думка фахівця?

- Повторні захворювання кором зустрічаються вкрай рідко, втім, виключення все-таки є. Відзначу, що передача інфекції відбувається тільки від хворої людини до здорової повітряно-краплинним шляхом. Особи, які не хворіли на кір і не щеплені проти нього, залишаються високо сприйнятливими до хвороби протягом всього життя і можуть занедужати в будь-якому віці.

Імунітет після перенесеної коревої інфекції має сталий характер. А отриманий після щеплень імунітет більш короткочасний (через 10 років після щеплення лише у 36 відсотків вакцинованих зберігаються захисні титри антитіл). Дітям раннього віку імунітет передається з молоком матері.

- Наскільки небезпечною буває ця хвороба для дорослого?

- Дорослі переносять кір ще важче. У них частіше розвиваються ускладнення, які можуть бути більш серйозними, чим саме захворювання. До вірусних ускладнень належать: стенозуючий ларинготрахеїт (круп), менінгіт, енцефаліт, енцефаломієліт. Останні - найбільш небезпечні, тому що перебіг захворювання важкий, часто з летальним результатом. Існують також і бактеріальні ускладнення - це пневмонії, отити, стоматити, ентероколіти, пієлонефрити.

Кір особливо небезпечний для вагітних - після зараження часто відбувається викидень або у плода виникають відхилення.

- Так що ж можна протиставити кору?

- Хворих кором лікують вдома. Госпіталізують лише хворих з важкими формами перебігу хвороби, ускладненнями та за епідемічними показниками. Під час періоду лихоманки рекомендується постільний режим. Ліжко ставлять головою до вікна, щоб світло не падало в очі. Хворому дають велику кількість рідини, фруктові соки, вітаміни.

Надійним методом попередження кору є імунізація живою вакциною. Щеплення забезпечує захисний ефект протягом 15 років.

Живу вакцину не призначають вагітним, хворим туберкульозом, лейкозом, а також ВІЛ-інфікованим. Перше щеплення виконують дітям у віці близько 1 року, повторне - в 6 років.

- Нещодавно збірна України з футболу грала з норвежцями, а от захисник "Шахтаря" Ярослав Ракицький не зміг взяти участь у матчі, тому що знаходився у контакті з хворим вітрянкою партнером по клубу...

- І, щоб не заразити товаришів з національної команди залишився вдома. Так, вітрянка теж, як і кір, є гострим інфекційним захворюванням. От чому така передбачливість із боку донецького гравця повністю обґрунтована.

- Як проявляється і передається вітрянка?

- Вітряна віспа - інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою й висипкою на шкірі та слизових оболонках у вигляді дрібних пухирців з прозорою рідиною. Через кілька днів вони покриваються кіркою, що згодом відпадає, на їхньому місці можуть залишитися фляки. Збудник - вірус групи герпеса. Джерело інфекції - хворий вітряною віспою, що здатний заразити за 1-2 дні до початку прояву захворювання, а також у період появи висипки (до 5 днів). Зараження найчастіше відбувається повітряно-краплинним шляхом.

- І ще раз про ускладнення, якщо можна...

- Сприйнятливість до вітрянки висока, вона досягає 95 відсотків. Найчастіше нею хворіють діти дошкільного й молодшого шкільного віку. Але чим старше людина, тим важче протікає у неї хвороба. Вірус вражає внутрішні органи (печінку, селезінку, легені й підшлункову залозу). З'являються лихоманка та головний біль, болить спина, та й висипки куди більше у дорослих, чим у дітей. Також можуть виникнути ускладнення - пневмонія, поразка нервової системи, енцефаліт. До того ж на шкірі залишаються фляки. Можливі навіть смертельні випадки.

А для вагітних вітрянка не менш небезпечна, чим кір, адже може привести до викидня, смерті дитини або відхилень у розвитку плода.

- Як боротися з цією хворобою?

- У наш час в Україні зареєстрована вакцина від вітрянки. Вона включена в календар щеплень, але не обов'язкова. Якщо ж хтось із дорослих мав контакт з хворим вітряною віспою, а сам не болів (значить не має імунітету), бажано зробити щеплення від неї протягом 72 годин - це знизить ризик ускладнень.

Хворих лікують зазвичай вдома (елементи висипки змазують спиртним розчином брильянтового зеленого). З появою гнійних ускладнень потрібно приймати антибіотики. Госпіталізують тільки осіб з важкими або ускладненими формами.

- Здається, не така вже страшна нам краснуха...

- Тоді як діти майже не реагують на інфікування краснухою, у дорослих висипка є набагато більшою, з'являється біль у суглобах і м'язах, мігрень. Одним із симптомів є світлобоязнь і кон’юктивіт, запалення лімфовузлів. У дорослих краснуха може викликати навіть запалення мозку.

- І як же уникнути цього?

- У першу чергу показана вакцинопрофілактика. Якщо жінка в дитинстві не хворіла на краснуху, а сама планує народити дитину, то їй бажано за три місяці до вагітності зробити щеплення після визначення свого імунітету.

- Чому паротит вважається особливо небезпечним для чоловіків?

- Епідемічний паротит або свинка теж викликається вірусами. Симптоми й у дорослих, і в дітей - однакові: підвищення температури до 38-39 градусів, хвороблива припухлість біля вушних залоз, що поширюється на шию. Як правило, спочатку спухає одна сторона (найчастіше ліва), потім - друга. Через припухлість людина дійсно стає схожою на свинку з подвійним підборіддям. У будь-якому віці хвороба має важкий перебіг.

А от для підлітків і молодих чоловіків ця хвороба ще й небезпечна тим, що може викликати не тільки орхит (запалення яєчок) і простатит, але й безплідність. Крім того, свинка може привести до глухоти, менінгоенцефаліту (запалення оболонок мозку), а у вагітних - до поразки плода. Як боротися? Це саме той випадок, коли краще перестрахуватися і зробити щеплення. Жива паротитна вакцина забезпечує досить тривалий, навіть довічний, захист.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9266 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс