Як зберегти імунітет?

20 лютого 2013

Чому в осінньо-зимовий період одні люди умудряються по кілька разів перехворіти різного роду застудами та грипом, а інші випромінюють спокій і здоров'я, незважаючи на оточення, що запекло чхає? Чому дехто з легкістю переносить хворобу, що називається на ногах, а дехто навіть при ГРВІ не може підвестися з ліжка?

А вся справа в цілій системі певних органів, покликаних захищати організм людини. У цілому їх називають імунною системою. Цікаво, що саме слово «імунітет» уперше було знайдено в Древньому Римі. «Імунним» називали громадянина, звільненого від сплати податків і мавшого особисту недоторканність. І тільки наприкінці XIX століття це слово придбало нове, власне медичне значення.

Розтлумачити всю важливість імунітету в нашому житті ми запросили фахівця - доктора медичних наук Андрія Ігоровича Купченко.

- Отже, імунітет - що це?

- Не секрет, що імунітет - це універсальна здатність живих істот протистояти дії агентів, що ушкоджують. Без імунної системи ми були б абсолютно безпомічними перед різноманітними бактеріями, вірусами і т.п. А завдяки титанічній праці імунної системи наш організм успішно захищається від хвороботворних мікроорганізмів і продуктів їхньої життєдіяльності. Крім того, імунітет старанно захищає наше тіло від антигенів, під якими варто розуміти сторонні мікроорганізми, токсини та сторонні предмети і включення, він знищує ракові клітини і подовжує молодість.

- Наскільки складною є система імунного захисту?

- Імунна система забезпечує цілих чотири рівні захисту. Перший представлений центральними органами імунітету: вилочковою залозою, кістковим мозком, лимфоїдною тканиною товстої кишки та апендикса, а також піднебінними мигдалинами. Тут дозрівають імунні клітини.

Другий рівень - це вторинні органи імунітету: селезінка та лімфатичні вузли. Тут лімфоцити проходять останні етапи свого розвитку.

Третій рівень - вже зрілі лімфоцити забезпечують під-тримку специфічного імунітету - комплексу реакцій, спрямованих на захист організму від конкретних антигенів. Саме на цьому рівні зберігається пам'ять про вже перенесені людиною інфекції, і саме завдяки цьому ми, перехворівши в дитинстві якоюсь там вітрянкою або кором, не заражуємося в другий раз цими хворобами ні за яких умов.

Четвертий рівень імунного захисту - неспецифічний імунітет - спрацьовує проти грибків, вірусів і бактерій. Тут беруть участь не тільки різновиди лімфоцитів, але й багато клітин, речовин і тканин нашого організму: шкіра, слизові оболонки і т.п. Завдяки своєму особливому складу клітини цих тканин не тільки перешкоджають проникненню в наш організм хвороботворних бактерій, але й безжалісно знищують клітини власного організму, які стали раковими або заражені вірусами герпесу, кору або грипу.

Неспецифічний імунітет працює на ранніх стадіях розвитку захворювання, коли специфічний ще не сформувався.

- Якихось «надцать» років тому, коли я тільки закінчив університет, за порадою отоларинголога я видалив мигдалини, щоб не хворіти часто на застуду та грип...

- Вас підвели, тому що вже в 70-і роки минулого століття в цивілізованих країнах добре знали, що цього робити не варто. Адже так звані «зайві» органи в людському організмі не передбачені, як думали деякі законодавці медичної моди в радянські часи.

Нині вчені прийшли до висновку, що мигдалини, наприклад, належать до центральних органів, які керують місцевим імунітетом слизових оболонок! Крім того, для імунітету вони рівні за значенням вилочковій залозі та кістковому мозку. Зараз наші лікарі переконані, що до досягнення 8-літнього віку мигдалини видаляти категорично не можна, та й у старшому віці - вкрай небажано.

Важливу роль грають і аденоїди. Разом з піднебінними, язичною та гортанною мигдалинами аденоїди утворюють так зване лимфоїдне кільце Пирогова, тобто замкнуту лінію оборони від інфекції. Видали одну ланку ланцюжка, вся оборона розсиплеться в порох.

Однак якщо аденоїди сильно розрослися, їх варто спробувати зменшити гомеопатичними засобами, призначеними, зрозуміло, лікарем-гомеопатом. Але аденоїди III ступеня - це ускладнене носове дихання, а в деяких випадках, і зниження слуху, тому, на жаль, їх варто видаляти.

- А що стосується апендикса, то в радянські часи всім членам загону космонавтів видаляли апендикс, щоб на орбіті не підвів, так сказати...

- Існувала така практика. Та що там у СРСР, ще кілька років тому, навіть в Америці, видаляли апендикс всім дітям превентивно, оскільки при запаленні червоподібний відросток створював величезну кількість проблем, іноді викликаючи загальний перитоніт і навіть загибель пацієнта. Але в стінках апендикса виявлена велика кількість лімфатичних фолікулів, що захищають кишечник як від інфекційних, так і від онкологічних захворювань. Однак якщо апендикс все-таки запалився, у жодному разі не можна намагатися його зберегти, щоб не порушувати захисні сили організму. Тим більше, що це - не єдиний орган, відповідальний за імунітет.

- А як зберегти імунітет?

- Медики умовно виділяють два підвиди імунітету: вроджений, він же неспецифічний, тобто той, котрий мама передає маляті при народженні, і придбаний у результаті вакцинації або ж одноразового перенесення хвороби - специфічний імунітет. Цікаво, що від народження ми одержуємо більше 60 відсотків імунного статусу, і тільки 40 відсотків ми заробляємо в процесі життєдіяльності. Послабити імунітет легко, а ось відновлення його вимагає багато зусиль і часу.

- Так як же зберегти та примножити дане природою?

- Для початку, давайте почнемо стежити за своїм харчуванням. Зниження, наприклад, специфічного імунітету відбувається через нестачу у крові таких цукрів, як фруктоза і маноза, необхідних для синтезу лімфоцитів та імуноглобулінів. А для цього в їжі обов'язково повинні бути присутніми тваринні білки. Крім того, імунітет людини знижується при тривалому прийомі антибіотиків, які багато хто з нас застосовує самостійно.

Також непогано зайнятися спортом і краще відразу декількома видами. Наприклад, влітку - біг або плавання, а взимку - лижі або ковзани. Спортивні заняття зроблять ваш організм значно більш міцним та більш витривалим.

Не слід забувати і про загартовувальні процедури. Наприклад, після лазні вийти на вулицю босоніж і обтертися снігом. Можна порадити й обливання або купання в крижаній воді. Втім, подібне рекомендується далеко не всім. Якщо ви вирішили стати моржем, порадьтеся спочатку з лікарем.

Стежте за своїм настроєм. Повірте, що песимізм, відсутність бажання радуватися та одержувати задоволення вже знижує ваш імунітет, тому частіше посміхайтеся. Одягніться, зателефонуйте друзям і домовтеся про зустріч. Якщо у вас є діти, то їх теж візьміть із собою та пограйте в сніжки або підіть на ковзанку. Одним словом, позитивні емоції заряджають енергією і допомагають боротися не тільки з неприємностями, але й хворобами.

- Чи варто звертатися за допомогою до імунолога?

- Так. Адже сучасна фармакологія розробила, а медицина перевірила на практиці різноманітні імуномодулятори, які лікар підбирає для кожного пацієнта індивідуально. Тому порада фахівця лише допоможе зміцнити ваше здоров'я.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 9506 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Коментар фахівця»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс