Полуниця - ягода здоров'я

29 травня 2013

Літо - найбільш підходящий час для заповнення вітамінних запасів, які наш організм «розгубив» за довгу зиму. Одним із джерел корисних вітамінчиків є полуниця. І сьогодні ми поговоримо саме про неї.

ПОЛУНИЦЯ - ЩО ЦЕ ЗА ЯГОДА?

Назва «полуниця» походить від латинського «fragaria vesca», що означає: ароматний або запашний. Хоча аромат полуниці, у порівнянні з її сестрою суницею, більш стриманий, у ній нітрохи не менше живильних речовин і корисних вітамінів. 

Це багаторічна трав'яниста рослина, вирощується практично повсюдно. 

Ягоди у полуниці червоні солодкі з білою м'якоттю. Дуже смачні та багаті на живильні речовини плоди, лікувальні властивості яких відомі нам ще з глибокої стародавності.

КОРИСТЬ ПОЛУНИЦІ

У першу чергу, полуниця - це, звичайно ж, дивовижний десерт, але не менш активно ця ягода використовується в лікувальних і косметичних цілях.

Полуниця справедливо вважається одним з основних джерел мінералів для нашого організму, крім того в ній міститься цілий комплекс вітамінів, у тому числі С і В5, хімічний склад характеризує вміст заліза, магнію, калію, кальцію, цинку, марганцю, фосфору, кремнію, міді. Полуниця добре впливає на систему травлення, поліпшує апетит, має сечогінний і потогінний ефект.

Завдяки тому, що полуниця у своєму хімічному складі має достатню кількість мінералів, організм очищується і, завдяки вмісту антиоксидантів, сповільнюється процес старіння. У народній медицині полуницю застосовують при лікуванні недокрів'я, гіпертонії, атеросклерозі, при маткових кровотечах.

При авітамінозах - полуниця є просто незамінною. Ще полуниця здатна «перемогти» збудників різних кишкових інфекцій, а також пневмокок, стафілокок і вірус грипу. 

У зв'язку з тим, що полуниця має позитивний ефект на обмінні процеси йоду, її приймають при лікуванні базедової хвороби. Допомагає вона й при ожирінні, підсилюючи обмінні процеси. Ще один незаперечний плюс - одна з органічних кислот, що міститься в ягоді полуниці сприяє нейтралізації ракових ефектів при тютюнопалінні. При лікуванні деяких захворювань застосовують настої з листя та ягід.

ЛІКУВАЛЬНІ НАСТОЇ З ПОЛУНИЦІ

- Настій зі свіжих ягід. 2 столові ложки стиглих ягід залити склянкою окропу, настояти в термосі протягом 30 хвилин, процідити. Приймати в якості сечогінного та потогінного засобу по півсклянки перед їжею. Рекомендується також полоскання таким настоєм порожнини рота при ангінах.

- Настій з сухого і свіжого листя. 1-2 столові ложки здрібненого листя залити окропом, настояти в термосі не менше 40 хвилин, процідити і приймати всередину як кровоспинний засіб при гемороїдальних кровотечах.

З ПОЛУНИЦЕЮ ВАРТО БУТИ ОБЕРЕЖНИМИ

Не варто піддаватися спокусі поласувати улюбленим десертом людям, що страждають виразковою хворобою або гастритами, тому що насіння полуниці сильно подразнюють слизову шлунка. Людям з хворобами суглобів також не рекомендується захоплюватися цією ягодою, це збільшить проблему подагричних болів.

Варто бути обережнішими людям, що приймають препарати від високого артеріального тиску на основі енаприлу. Полуниця з енаприлом - велике навантаження на нирки.

Полуниця має пористу структуру, тому подібно «стільникам» накопичує пилок, саме це й викликає алергію. Так що алергики - будьте насторожі. Перед тим як поласувати полуничкою - пригадайте про написане вище.

ПОЛУНИЧНА ДІЄТА

Як дієтичний продукт, полуниця має два незаперечних достоїнства:

- має проносний ефект;

- низькокалорійна.

Ну і, зрештою, чому б не скористатися полуничним сезоном і не сполучити приємне з корисним.

Меню полуничної дієти виглядає приблизно так:

Понеділок. Поснідаємо склянкою молока й 100 г полуниці. В обід можна побалувати себе 150 г курячої грудки, звареним на парі буряком і одним тостом. Вечеряємо салатом із зелені з вареною картоплею, помідором, огірком і полуницею, на десерт - сир з полуничкою.

Вівторок. На сніданок, те ж, що й у понеділок. На обід картопля та морква на парі і 150 г риби, тост. На вечерю - салат з редису, латуку, фенхеля, руколи. Побалувати себе можна склянкою кефіру з полуницею.

Середа. Снідаємо як завжди. На обід овочевий салатик, 50 г шинки, артишок «на парі», 1 тост. Вечерям салатом із зелені, можна дозволити собі омлет з двох яєць, на десерт - 5 ягід солодкої полуниці.

Четвер. Сніданок як і в попередні дні. Обідаємо приготовленою на парі полуницею і свіжою зеленню. На вечерю те ж саме.

П'ятниця. Снідаємо за звичкою 100 г полуниці і склянкою молока. Обідаємо приготовленими на парі тріскою і цвітною капустою, 1 тост. На вечерю пропоную салат із зелені та на десерт полуниця з 50 г сиру.

Субота. Снідаємо як завжди, полуницею і молоком. Обідаємо овочевим супчиком, балуємо себе шматочком телятинки й 1 тостом. Вечеряємо салатом із зелені з вареною картоплиною і звареним яйцем, на десерт 5 ягід свіжої полуниці.

Неділя. Сніданок як завжди полуниця з молоком. Обідаємо зеленим салатом, гороховим супом і шматочком риби. На вечерю омлет з двох яєць, салат із зелені. На десерт - полуниця.

На такій дієті сидіти одне задоволення і смачно, і корисно.

ДЛЯ ДОМАШНЬОГО «САЛОНУ КРАСИ» 

Свіжа м'якоть або сік полуниці живить шкіру колагеном і рятує від зморшок. До того ж  це відмінний засіб для виведення пігментних плям і ластовиння. На ніч корисно протирати обличчя шматочком льоду, що містить полуничний сік, що додасть свіжість вашій шкірі. Корисні й маски з цих ласощів. Ось одна з них, що підходить для всіх типів шкіри: три середні полуниці розітріть, додайте чайну ложку сметани і чайну ложку меду. Усе перемішайте, нанесіть на шкіру обличчя на 15-20 хвилин, потім зніміть маску ватяним тампоном.

У висновку хотілося б нагадати, що перед уживанням у їжу, полуницю необхідно гарненько промити проточною водою, щоб уникнути неприємних наслідків.

 

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13888 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс