Журавлина лікує, піднімає настрій і омолоджує

3 квітня 2013

Древні римляни називали журавлину «кульками зарядженими життєвою енергією», а в наших краях - болотним доктором. Учені ж давно розгадали секрет цілющих властивостей ягоди. І такої оцінки вона заслуговує. Це й ліки, і вітамінний комплекс, і незамінний харчовий продукт. 

У плодах журавлини сконцентровані необхідні для нашого організму речовини - бор, залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срібло, фосфор та ін. Це також скарбничка вітамінів В1, В2, С, К, РР. Крім того, журавлина збагатить наш організм корисними кислотами, такими як бензойна, лимонна, хінна, яблучна, а також іншими біологічно активними компонентами. 

Доведено, що морс, кисіль, настоянка та інші напої з журавлини поліпшують розумову й фізичну активність організму, а журавлинний сік з настоянкою або відваром шипшини, відмінний тонізуючий засіб, не можна порівняти з жодним «енергетичним» напоєм.

Журавлину використовують як жарознижуючий засіб при різних застудних захворюваннях, а також гіпо- і авітамінозах. У її ягоді міститься багато таніну. Ця речовина має особливу здатність збирати в організмі різні хвороботворні бактерії й виводити їх назовні. Тому дуже корисно запивати ліки журавлинним соком або напоєм з неї.

Журавлинний морс - чудовий протизастудний засіб, він виводить з організму токсини, які у великих кількостях накопичуються під час застуди, і вгамовує спрагу. А журавлинний сік, змішаний з медом, не тільки допомагає відкашлюватися й боротися з ангіною, але й підвищує імунітет, рятуючи від чергової застуди або грипу.

Журавлина багата й антиоксидантами, тому за старих часів її називали «молодильною» ягодою. У ній найбільший вміст фенолу, що володіє яскраво вираженими бактерицидними властивостями. Допомагає вона й при серцево-судинних захворюваннях, і гіпертонії, нормалізує обмін речовин і захищає нашу сечову систему, перешкоджає утворенню тромбів у кровоносних судинах. Плоди, розтерті з медом, допомагають при атеросклерозі. 

А чи можна вживати журавлину хворим цукровим діабетом? Звичайно ж, завдяки тому, що ця ягода стимулює функцію підшлункової залози.

Журавлина, це єдина ягода, що може зберігатися у свіжому вигляді до наступного врожаю. У дерев'яних бочках, наповнених водою, вона зберігається, без втрати своїх харчових і біологічних якостей, до весни. Адже своєю лежкістю журавлина зобов'язана органічним кислотам, що містяться в ній, які виконують роль природних консервантів і не дають ягоді зіпсуватися. А в морозилці - ягоди журавлини теж можуть пролежати до наступної осені та не втратити своїх корисних властивостей. 

У ці весняні дні, ягода журавлини дуже надійна паличка-виручалочка, от і скористайтеся нею.

Але варто пам'ятати, що в певних пропорціях будь-який продукт харчування може бути як корисним, так і шкідливим, і журавлина не виключення з цього правила. Лікарі попереджають, що споживання журавлини протипоказане людям, що мають гастрит з підвищеною кислотністю, а також які-небудь захворювання печінки. Відповідно, не можна журавлину й людям, які часто страждають від печії. 

Кислоти, які входять до складу журавлини, здатні подразнювати слизову оболонку дванадцятипалої кишки та шлунка. Також журавлину не рекомендується вживати людям з ослабленою емаллю зубів, оскільки ця ягода здатна її зруйнувати. 

Тому вживайте її виходячи зі своїх індивідуальних особливостей і потреб.  Пропонуємо кілька рецептів з журавлини.

МОРС 

2 склянки журавлини розім'яти в ступці або в блендері, віджати сік і перелити у посуд, що не окислюється. Шкурки покласти в каструлю, залити двома літрами води, довести до кипіння й кип'ятити 4-5 хвилин. Відвар злити, процідити, розвести в ньому півсклянки меду і 1 столову ложку цукру, додати збережений сік. Перемішати й остудити.

ЖУРАВЛИННА МАСКА ДЛЯ ЖИРНОЇ ШКІРИ 

Щоб прибрати жирний блиск, почистити та звузити пори візьміть 1 чайну ложку журавлинного соку, змішайте з такою ж кількістю картопляного борошна або розмелених у кавомолці вівсяних пластівців. Маску нанесіть на обличчя на 15-20 хвилин, а потім змийте теплою водою.

Для того, щоб злегка підсушити жирну шкіру: 1 чайну ложку журавлинного соку змішайте з 1 чайною ложкою виноградного соку, додайте половинку натертого яблука, 1 столову ложку меду і трохи дитячої присипки. Суміш нанесіть на обличчя на 10 хвилин, а потім змийте. 

А якщо на шкірі є гнійнички та прищики, допоможе вам позбутися від них компрес із журавлинного соку. 

Із пригорщі ягід вижміть сік, змочіть в ньому бавовняні косметичні серветки й покладіть їх на обличчя. Полежіть 10 хвилин, повністю розслабившись. Потім зніміть серветки, обличчя сполосніть прохолодною водою і змажте зволожуючим кремом.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 13854 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Народна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс