Готуємо страви на медяний Спас

8 серпня 2012

На медяний Спас (14 серпня) починається Успенський піст - найкоротший, (два тижні), але за суворістю майже такий же, як і Великий. Церква призиває віруючих утримуватися на всьому протязі посту від вживання в їжу м'яса, молока, яєць і риби, у тому числі в складі різних продуктів. Їсти рибу дозволяється тільки у свято Преображення Господня (19 серпня). Піст передує святові Успенія Божої Матері. У центр храму на ранковій літургії виноситься Хрест: до суботньої вечірньої служби всі віруючі можуть йому поклонитися.

Чи знаєте ви, що, за звичаєм, бджолярі в Медяний Спас повинні пригощати всіх бажаючих свіжим медом, щоб отримати багатий врожай у наступному році. Так що не упустіть ще і нагоду поласувати.

Мед дуже корисний для здоров'я: нормалізує роботу багатьох внутрішніх органів, підвищує імунітет, поліпшує склад крові, зміцнює печінку. До складу натурального меду, крім комплексу вітамінів (В2, В6, В1, В3, В5 ,В, Е, К, С), входить більше 70 корисних речовин. Вважається, що мед має особу силу і придатний для лікування багатьох хвороб. Він активізує діяльність мозку та сприяє акумулюванню схованої хімічної енергії, що в екстремальних умовах перетворюється на м'язову.

МЕДЯНИЙ КВАС

1 кг меду, 2,5 лимони, 30 г дріжджів, і 5 л води.

У киплячу воду покласти мед і дуже добре розмішати. Коли рідина охолоне до 20° C, ввести в неї дріжджі, вичавлений лимонний сік і залишити настоюватися на 10-12 годин. Остудити, потім розлити у пляшечки і закрити їх. Квас готовий.

МЕДЯНИЙ ПРЯНИК

1 склянка цукру, 1 склянка води, 2 столові ложки меду, 1 чайна ложка соди, 0,5 чайної ложки розпушувача, 2 столові ложки какао, 0,5 склянки ізюму, 0,5 склянки здрібнених волоських горіхів, 0,5 склянки рослинної олії, 2 склянки борошна, додати по щіпці коріандру та кориці.

У миску насипати цукор, налити туди воду і рослинну олію, трохи підігріти і додати мед. Розмішати добре , щоб цукор і мед розчинилися. Змішати в іншому посуді соду, какао, пряності, потім додати це в приготовлену суміш і ретельно вимісити. Додати волоські горіхи, ізюм і борошно з розпушувачем. Борошна потрібно рівно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Випікати в будь-якій формі, змазаній олією, 35 хвилин. Після чого готовий пряник можна змазати варенням зі смородини, вишні, суниці.

КАРТОПЛЯ В МЕДЯНОМУ СОУСІ

1 кг дрібної картоплі, 3 столові ложки оцту, 1-2 чайні ложки меду, 2 пучки базиліку, 2 столові ложки рослинної олії, 4 столові ложки маслинової олії.

Картоплю вимити і варити в мундирі близько 20 хвилин. Потім злити воду, дати охолонути і почистити. Потім остудити повністю. Прокип'ятити в маленькій каструлі протягом 1 хвилини оцет з медом. У базиліку відокремити листочки від паличок. Половину відкласти убік, що залишилися порубати ножем. Обсмажити в рослинній олії картоплю і посолити. Влити оцтово-медяну суміш і протушкувати в ній обсмажену картоплю хвилин 5-10. Перемішати з маслиновою олією і базиліком. Викласти на блюдо, прикрасити листям базиліку і можна подавати на стіл.

МАКОВИЙ ПИРІГ З ЯБЛУКАМИ ТА МЕДОМ

200 г борошна, 75 г вершкового масла, 100 г сметани, 50 г кисляку або несолодкого йогурту, 50 г маку, 1/2 чайної ложки погашеної соди оцтом, 1 яблуко, 2 столові ложки меду, кориця, пряності - за смаком.

Змішати борошно з маком. Влити кисляк або йогурт, потім сметану, масло, соду, гашену оцтом, пару крапель барвника жовтого (наприклад, шафран, але не обов'язково), замісити тісто і поставити в холодильник на 30 хвилин.

Тим часом розігріти духовку до 180°С. Дістати тісто з холодильника. Вимісити ще раз, трохи додаючи борошно.

Яблуко почистити від насіння, нарізати скибочками. Форму для випічки вистелити тістом, розрівняти краї, зайве тісто зрізати. Викласти яблука, зверху полити медом. Випікати при температурі 180°С приблизно 20 хвилин. Подавати, посипавши пряностями і корицею.

МОНЕЛАХ (МАКОВИКИ)

Склянку маку розтирають у ступці або пропускають через м'ясорубку, змішують зі склянкою прожарених рубаних горіхів. У каструлі розігрівають 150 г меду і розчинюють у ньому п'ять столових ложок цукру.

Опускають у сироп горіхи та мак і варять, помішуючи, хвилин 20. Викладають на змазану рослинною олією дошку (олії знадобиться близько 30 г). Коли горіхово-маково-медяна маса трохи охолоне, її розподіляють рівним шаром близько 2 см. Зверху посипають меленою корицею (за бажанням).

Залишається тільки нарізати квадратиками, ромбиками або трикутниками цей смачний і абсолютно натуральний продукт.

РИБА В МЕДЯНОМУ СОУСІ

Філе риби - 500 г, для маринаду: 50 г вершкового масла, 5 ст. ложок меду, 5 ст. ложок білого вина (або сік половини лимона), сіль, свіжомелений чорний перець.

У каструльці топимо вершкове масло, додаємо вино (або сік лимона), мед. Перемішуємо, солимо, перчимо.

Швидко в суміші припускаємо рибу. Буквально одну хвилину.

Викладаємо у форму для запікання, заливаємо соусом і в розігріту до 220°С духовку, хвилин на десять. Головне рибу не пересушити.

Можна подавати з картопляним пюре та овочами.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6225 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Кулінарія»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс