Які ліки брати з собою у подорож?

26 червня 2012

Більшість із нас намагається під час відпочинку втекти подалі від загазованих вулиць, переповненого транспорту та міської метушні. Але відпускники іноді забувають про те, що вдалині від дому варто бути більш обережними, ніж у звичних умовах.

Нічого так не здатно зіпсувати відпустку, як хвороба, що застала несподівано. Тим більше, якщо ви самі в цьому винуваті, тому що поставилися до підготовки до подорожі дуже легковажно. Які ліки взяти з собою в дорогу розповідає сімейний лікар Олеся Донченко.

Коли ми збираємося в дорогу, неодмінним атрибутом речей, які пакуються у валізу, повинна бути дорожня аптечка. І вміст її повинен складатися не тільки з простроченої «зеленки» і шматка вати.

Зараз існує можливість добиратися до улюбленого місця відпочинку як поїздом, так і пароплавом або літаком.

Але для декого авіапереліт є справжнім випробуванням. Людям, які бояться висоти, з підвищеною нервозністю, необхідно глибоко дихати під час перельоту, це допоможе впоратися зі стресом. Якщо страждаєте хронічними захворюваннями, візьміть з собою повний комплект ліків. А такі засоби, як валідол, но-шпа, валокордин повинні бути у кожного. Якщо на борті літака доведеться перебувати більше восьми годин, не забувайте про вживання великої кількості рідини, краще пити мінеральну воду. Повітря в салоні літака дуже сухе, і організм швидко збезводнюється. Бажано також не сидіти під час польоту довго в одній позі, щоб не заціпеніти, зробіть легкий масаж ніг.

Подорож на залізничному транспорті має свої особливості. Як правило, більшість пасажирів після відправлення поїзда починають активно поглинати їжу, а ближче до вечора ще і вживати алкоголь. Варто пам'ятати, що напівкопчена ковбаса, риба та курка можуть зберігатися без холодильника лише протягом трьох годин. Нарізка у вакуумній упаковці псується у спеку набагато швидше, ніж ми думаємо. Тому можуть виникнути проблеми із травленням. Шлунок у дорозі може поводитися непередбачено, тому варто запасатися як проносними засобами, так і засобами протилежної дії. Найпростіший набір: активоване вугілля, фталазол, сульфаніламід, бактрисубтил.

«Морську хворобу» легше попередити, ніж лікувати. Тому ліки від укачування варто прийняти за кілька годин до подорожі. Частіше застосовують антигістаміні препарати, алкалоїди беладони, гомеопатичні засоби. Полегшити страждання на борті пароплава допоможуть також валідол, валокардин, чай з м'яти або навіть м'ятна жувальна гумка. Якщо нічого не допомагає, краще звернутися до корабельного лікаря.

Не захоплюйтеся шведським столом. Хоча б перші три дні. Адже організму потрібен певний час, щоб адаптуватися до нових умов, а вживання великої кількості екзотичних фруктів може привести до діареї. Не варто купувати продукти, незвичні для нашого організму. Ніхто не застрахований у чужому краї від алергії. Можна вдихнути якийсь пилок - і ось, з'явилися висипання на шкірі. Тому потрібно взяти з собою протиалергійні препарати - супрастин або тавегил.

У країнах з пекучим кліматом і пишною рослинністю можна отримати несподівані сюрпризи від комарів та інших шкідливих комах. Мазі-репеленти, нанесені на відкриті ділянки тіла, допоможуть захиститися від малярійних комарів.

При кровотечах і пораненнях: бинт стерильний, вата медична, лейкопластир, джут. Знезаражуючі засоби: йод, «зеленка», перекис водню (для обробки поверхневих ран), пантенол (для змащення опіків, у тому числі і сонячних), стрептоцид (для знезаражування та висушування поверхневих ран), інгаліпт (антисептичний і протизапальний засіб при запаленні слизової оболонки ротової порожнини, ангіні).

Засоби при кишкових захворюваннях: вугілля активоване (одна таблетка на десять кг ваги), іммодіум (при діареї), бісакодил (при запорах), фталазол (антибактеріальний препарат, використовують при дизентерії, харчових отруєннях, по 2 таблетки три рази на день).

Серцево-судинні засоби: валідол (стенокардія, невроз, засіб від «морської хвороби»), нітрогліцерин (при сильних болях у серці), валокардин, корвалол (при сильному серцебитті, як заспокійливе і снотворне). Протизапальні засоби: макропін, антибіотики широкого застосування (тільки за рекомендацією лікаря), альбуцид (при кон’юнктивітах - запаленні слизової оболонки очей).

Жарознижуючі та знеболюючі засоби: аспірин, анальгін, димедрол (при високій температурі). Інші засоби: но-шпа (спазмолітичний препарат, при болях у кишечнику і шлунку), церукал (при нудоті), аерон (для профілактики «морської хвороби»).

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7912 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс