Надлишок вітаміну D - загроза для життя

13 червня 2012

«Сонячний» вітамін D вкрай необхідний людському організму -  його нестача може викликати всілякі хворості. Однак все добре в міру. Нещодавно  вчені з Данії виявили, що надлишок цього вітаміну приводить до підвищення ризику смерті.

Вітамін D є одним з найважливіших компонентів нормального обміну речовин в орга-нізмі. У дітей при його нестачі розвивається рахіт, у дорослих дефіцит вітаміну D може приводити до підвищення ламкості кісток, розвитку депресії, хвороб серця і навіть деяких видів раку.

Однак ризик появи смертельно небезпечного захворювання підвищується не тільки при дефіциті сонячного вітаміну, але і при перевищенні його нормального рівня в крові.

Дослідники з університету датської столиці - Копенгагена - вивчали результати аналізів крові майже 250 000 тисяч жителів цього древнього міста.

Учених цікавили в першу чергу рівні вітаміну D в організмах земляків, а також вплив цього фактора на тривалість життя.

Автори дослідження виявили, що серед учасників дослідження найнижчою смертність була в тому випадку, коли кількість вітаміну D у їхній крові становила 50 нмоль на 1 літр сироватки крові. Відхилення від цієї цифри і в одну, і в іншу сторону приводили до підвищення ризику смерті. Так, при зниженні концентрації вітаміну D у сироватці крові до 10 нмоль/л ризик смерті зростав у 2,31 рази в порівнянні із групою з рівнем вітаміну 50 нмоль/л.

Але і надлишок вітаміну D також збільшував ризик смерті - при значеннях 140 нмоль/л такий ризик зростав у 1,42 рази.

Дуже багато наукових досліджень були присвячені дефіциту вітаміну D. Однак ніхто не досліджував вплив високих доз цього вітаміну на здоров'я, оскільки практично всі вважали, що чим більше його, тим краще, однак наше дослідження спростовує цю оману, відзначає керівник експерименту професор Даршана Дуруп.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 7304 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс