Чим можна заразитися через кондиціонери

7 червня 2012

Під час спеки навколо кліматичної техніки знову починають клубитися чутки: і інфекції-то в ній живуть страшні, і вирусів-то вони поширюють масу. Спробуємо розібратися разом з експертами, чи є підґрунтя у всіх цих страшилок.

МІКРОБАМ У СУХОСТІ РОБИТИ НЕМА ЧОГО

За словами інфекціоністів, найзнаменитіша страшилка - так звана «хвороба легіонерів». В 70-х роках минулого століття проходив з'їзд Американського легіону, після якго учасники масово занедужали досить серйозною хворобою - легіонельозом, важкою формою пневмонії. Виявляється система кондиціонування була заражена мікроорганізмами легіонелами.

Але помітьте, це було в минулому столітті. З тих пір кондиціонери сильно змінилися. У нашій країні «хвороби легіонерів» не було і немає. Мікробам і бактеріям потрібне вологе середовище, у якому вони могли б жити і розмножуватися. У сучасних кондиціонерах такого попросту немає, адже конденсат видаляється відразу. А в сухості мікробам жити зовсім не подобається.

ВІРУСИ ПОШИРЮЮТЬСЯ ЧЕРЕЗ ВЕНТИЛЯЦІЮ?

Дуже часто можна почути, що люди, які працюють у великому офісі, де є центральна система кондиціонування, хворіють одночасно. І обвинувачують у цьому центральні кондиціонери. Це можливо, якщо в будинку збереглася стара система вентиляції та кондиціонування. У ній дійсно були змішувальні камери, у яких повітря з приміщення перемішувалося з вуличним, охолоджувалося і подавалося назад. Зараз же прагнуть установлювати сучасні системи, так звані рекуператори. У них повітря з приміщення, нехай навіть і перенасичене мікробами, видаляється, а на його місце подається свіже, чисте. Вони не взаємодіють одне з одним.

Але, у будь-якому разі, якщо вам здається, що ви хворієте через кондиціонер, вимагайте, щоб системи вентиляції та кондиціонування прочистили. Робити це потрібно хоча б раз на рік. Якщо ж вікна приміщення виходять на гучну магістраль - ще частіше.

АЛЕРГІЯ НА ГРИБКИ

Алергологи про кондиціонери відгукуються досить позитивно.

Під час спеки без них би було дуже несолодко. Якщо у людини немає гіперчутливості до цвілевих грибів, які іноді люблять оселитися на фільтрах кондиціонерів, то влітку кондиціонери лише благо.

Безумовно, не забувайте якнайчастіше чистити фільтри (вони є у всіх кондиціонерів і спліт-систем), які потрібно час від часу прочищати. Як правило, це написано в інструкції. Деякі фільтри потрібно чистити раз на два-три тижні, якісь раз на три місяці, іншим достатньо раз на піврік. Причому одні можна прочистити самостійно, для інших потрібно викликати фахівця. Коли купуєте клімат-техніку, обов'язково запитайте продавця про ці нюанси.

Зараз, втім, з'явилися самоочисні кондиціонери, які в міру забруднення «догадуються» самі себе прочистити. Проте, всі спліт-системи, кондиціонери зовнішні і внутрішні мають потребу у профілактиці. Коли потрібно запрошувати майстра на огляд, вам також повинні розповісти при покупці.

ДОТРИМУЙТЕСЯ РЕЖИМУ!

Основна проблема клімат-техніки не в мікробах. А в так званій кондиціонерній пневмонії. Під час спеки велика спокуса зробити температуру холоднішою. Зі спеки в холод (наприклад, автомобіля), а потім назад - ось вам і застуда. Влітку. Та ще і запалення легенів. Тому не забувайте дотримуватися температурного режиму: різниця температур на вулиці і у приміщенні (або салоні авто) не повинна бути більшою чотирьох, максимум п'яти градусів. На вулиці 28, у квартирі - 24. Тоді хвороби не страшні.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6597 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Традиційна медицина»

  • Продукти, які провокують апетит

Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс