10 продуктів харчування, які найчастіше підробляють

16 травня 2013

Кулінарний портал Кedem.ru склав список продуктів харчування, при виборі яких варто проявляти особливу уважність, оскільки їх найчастіше підробляють. У список увійшли не тільки популярні продукти щоденного раціону, але й дорогі делікатеси.

1. Апельсиновий сік.

Одним з найбільш популярних продуктів, що фальсифікуються, є апельсиновий сік. Цей продукт далеко не завжди виготовляється з апельсинів. Часто напій з назвою "апельсиновий сік" містить не тільки аскорбінову кислоту, але навіть суміш цукрового буряка, кукурудзяного цукру, глутамату натрія та сульфату калія.

2. Мед.

Скандали щодо відмивання меду останнім часом набирають обороти. Останній великомасштабний випадок у Китаї був пов'язаний із зараженням меду потенційно небезпечними антибіотиками. Найчастіше дешевий мед видають за більш дорогі сорти. Мед є одним з продуктів, що найбільш часто фальсифікується, і складає 7% випадків харчового шахрайства. Торік у США в 75% придбаного в магазині меду навіть не містився пилок. 

3. Трюфельна олія.

Незважаючи на те, що цей продукт розрахований більше на гурманів, чим на масовий ринок, його все-таки підробляють через високу вартість. Шахраї умудряються видавати за трюфельну олію суміш маслинової олії з ароматизаторами. 

4. Чорниця.

Чорниця є дорогою ягодою, і, отже, випадки її під-робок також численні. У багатьох живильних батончиках і рогаликах, що нібито містять чорницю, нерідко виявляється суміш цукру, кукурудзяного сиропу, масла, штучних ароматизаторів і харчових барвників синього і червоного кольору. Тому експерти Кedem.ru радять уважно перевіряти список інгредієнтів у продуктах, що нібито містять чорницю.

5. Молоко.

Молоко також є одним з продуктів харчування, що найбільш часто фальсифікуються. У ньому можна знайти великий список домішок: меламін, формальдегід, сечовина, перекис водню, машинне мастило, каустична сода, крохмаль, коров'яче або свиняче сало. 

6. Риба.

Bсі дослідження, проведені з 2010 по 2012 рік, показали, що 33% риби з 1215 зразків були визначені як невідповідні своїй назві. Зразки були зібрані з 674 магазинів в 21 державі. Найчастіше підроблюються окунь і тунець. 

7. Шафран.

Під виглядом екзотичної спеції нерідко можна виявити суміш квіток календули, куркуми, кукурудзяних рилець, пелюстків маку, гіпсу, крейди, крохмалю, сульфату барію та пофарбованих у червоний колір шовкових волокон.

8. Маслинова олія.

Дослідники виявили, що під виглядом маслинової олії нерідко продається олія більш низької якості, а справжня італійська маслинова олія найчастіше не має до Італії ніякого відношення. Маслинову олію часто розбавляють іншими оліями: олією фундука або волоського горіха, кукурудзяною, соняшниковою, арахісовою, рослинною, соєвою і пальмовою оліями. 

9. Гранатовий сік.

Гранатовий сік є дуже корисним, містить багато антиоксидантів, тому багато споживачів готові платити за нього чималу ціну. Але гранатовий сік часто розбавляють виноградним або грушевим соком, додають цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Іноді такий сік навіть не містить ніяких слідів реального гранатового соку. 

10. Кава.

У меленій каві можна знайти смажену кукурудзу, смажений ячмінь, смажені соєві боби, цикорій, житнє борошно, картопляне борошно, палений цукор, карамель, інжир, смажене насіння фініків, глюкозу, мальтодекстрин і крохмаль. Щоб уникнути підробки фахівці Кedem.ru рекомендують купувати каву в зернах і самостійно її перемелювати.

ФАКТ НА ТЕМУ

В Україні є фальсифікованими 30% продуктів харчування - їхні інгредієнти замінені.

Таку заяву зробив Валентин Безрукий, президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ», повідомляє «Здоров'я.mail.ru».

У таких продуктах, зокрема, молочний жир заміняють пальмовою олією, а замість високоякісного м'яса використовують субпродукти, пояснив експерт. При цьому у різних продуктів свої показники фальсифікації. За словами В.Безрукого, фальсифікатом є 80% згущенки, 10-30% сметани та масла, 5-10% молока.

Експерт відзначив, що чим менше компонентів у продукції, тим менше ймовірність того, що продукт буде фальсифікованим.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 4934 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Куточок споживача»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс