Здивує листям каладіум

20 березня 2013

Це одна з рослин, що досить часто зустрічаються на підвіконнях любителів квітів, а от їхню назву ми зазвичай не знаємо. 

Цінується насамперед за своє гарне, незвичайної форми листя - зеленого, білого, жовтого, рожевого, пурпурного кольору. Воно може бути однотонним або мати неповторні кольорові прожилки, що вражають своєю декоративністю. Плями, смуги, мозаїчні орнаменти, крапки, сітки - чого тільки не створює природа на листочках каладіума! У забарвленні можна знайти всі відтінки, крім синіх.

За красою листя рослину можна порівняти хіба що з декоративно-листяною бегонією. Форма листя каладіума є також незвичайною - тонка, стріло- або списоподібна, довжиною до 30 см. Квітки непоказні, дрібні, білі, зібрані в невеликі суцвіття у формі качанів. А от стебла у рослини немає. У висоту й ширину рослина виростає до 30-50 см. До речі, у себе на батьківщині, у Бразилії, каладіуми досягають 5-метрової висоти, а листя настільки велике, що може рятувати людей від дощу.

Назва Caladium місцевою мовою означає «рослина з їстівним листям». Як і всі бульбові, має специфічний цикл життя - на зиму «засинає». Тому вирощують його як однолітню культуру і нерідко, на жаль, просто викидають, думаючи, що рослина загинула.

Росте каладіум у півтіні або світлих місцях, захищених від влучення прямих сонячних променів, які спалюють листя. Для вирощування найкраще підходять північно-західні або східні вікна. Оптимальна температура повітря - 20-25 градусів.

Вологість повинна бути високою, не нижче 70 відсотків, тому рослину потрібно часто обприскувати з дрібнодисперсного агрегату. Але бризкати потрібно не на листя, а розпорошувати вологу над кущем, створюючи «штучний туман». Можна розмістити вазон на піддоні з вологим гравієм. Нестача вологи найчастіше стає причиною загибелі рослини.

Поливають вазон водою кімнатної температури, помірно, взимку полив обмежують. Не можна допускати влучення води на листя, оскільки від цього воно починає загнивати. Влітку рослина кожні 2 тижні вимагає підживлення. Каладіум можна вирощувати в тераріумі - такі рослини в інтер'єрі є особливо привабливими. Пересаджують, як тільки в дренажному отворі з'явиться коріння. Якщо восени у рослини в'януть і відмирають листочки, зменшують полив, а в листопаді взагалі припиняють його. Взимку, як правило, наступає період спокою. Залишають його в горщиках при температурі десь 15-20 градусів і не частіше, ніж раз на місяць, воложать. У березні виставляють у приміщення з температурою приблизно 25 градусів і періодично поливають. Дуже швидко рослина відновлює свою декоративність. Діаметр горщика повинен бути вдвічі більше діаметра бульби.

Розмножують каладіум дочірніми бульбами ранньою весною. У березні їх з паростками розрізають на стільки частин, скільки у бульби пагонів, - як картоплину з вічками. Зрізи обробляють здріб-неним деревним вугіллям, 2-3 дні підсушують, а потім висаджують кожний в окремий горщик, насипавши на дно шар дренажу.

Найкращою для вирощування є грунтова суміш із торфу, дернової землі, перегною та піску в рівних пропорціях. Однак слід зазначити, що вирощувати бульби важко. Якщо ґрунт занадто вологий, вони можуть загнивати. Деякий час після посадки їх не поливають.

Каладіум також можна вирощувати з насіння, але для його проростання необхідна висока температура (25-30°С). Посіви прикривають склом. Обприскують із пульверизатора. Сходи з'являються через 2-3 тижні.

При низьких температурах (нижче 16°С) або на протягах каладіум може скидати листя. При нестачі світла росте погано, листя стає дрібнішим, втрачає забарвлення. Так буває й у випадку, якщо рослину не пересаджувати і не підживлювати.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6891 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Схожі статті

Також у розділі «Кімнатні рослини»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс