Зимові роботи на дачі

9 січня 2013

Якщо ви можете взимку легко приїхати на дачу, то ви просто щаслива людина! Але, навіть, якщо їхати вам далеко, то краще все-таки хоч 1-2 рази за місяць відвідати свій «літній» будинок. Особливо, якщо зима малосніжна.

Що може бути кращим, ніж запорошені снігом кущі, дерева, доріжки?! Тільки чистий сніжний покрив на всій ділянці, що показує, що ні зайці, ні мишки, ні деякі інші двоногі вашу ділянку не відвідували.

Що можна зробити в зимові місяці на дачі? Покататися на лижах, погуляти в лісі, улаштувати шашлики, просто відпочити в тиші. І, звичайно ж, знайти корисні та потрібні заняття у себе на ділянці.

Подивіться, чи всі квітники під снігом? Може, потрібно що-небудь присипати сніжком додатково? Доріжки однаково чистити треба, от і підкиньте снігу на проблемні місця.

Перевірте квітники, де ростуть багаторічні рослини, альпійську гірку, якщо ви вже щасливий власник такої: від вітрів і відлиг вершина альпійської гірки та її схили, особливо південний і південно-західний можуть оголитися. Ось сюди і треба додати снігу, щоб всі квіти перезимували спокійно, без «випадів» і згодом все літо радували око.

Особливо ретельно треба вкрити посадки цього року. Чи знаєте ви, що під шаром снігу 50-60 см, навіть у 25-30-градусні морози, температура не опускається нижче - 4-5 градусів Цельсія?

Якщо всі клумби у порядку, а альпійської гірки поки немає, але планується, то можна спокійно прикинути, де і що можна змінити. Огляньте хвойні рослини - багато які з них мають властивість страждати від сонячних опіків. Може бути, настав час укрити їх укривним нетканим матеріалом (агротексом, спанбондом 30), а якщо є саморобні «пірамідки», оббиті укривним матеріалом, то це значно полегшує справу.

Подивіться, чи надійно обмотані крони хвойних, а то сніг може легко виламати окремі гілки, або сильно вигнути їх, що приведе до втрати декоративності, та і просто погіршить стан рослини.

Загляньте в комору, у сарай. Придивіться, що залишилося з добрив, що потрібно купити, поки є вільний зимовий час. Пробіжіться поглядом по інструментах, підпірках для квітів, рукавичках, совочках, грабельках...

А то, щоразу потрапивши в магазин, так і хочеться купити сотий за рахунком совочек! Але ж краще купити такий совочек, якого ще немає, або такий, у якому буде врахований негативний і позитивний досвід вже наявних.

Та і взагалі, краще робити це з блокнотом у руках, тому що зазвичай прикупити потрібно багато всього та різного, і щоб не мучитися у сумнівах, краще відразу записати все. Адже у дачній справі так багато дріб'язків, і всі вони такі важливі, коли їх немає в потрібний момент.

Наприклад, ті ж піпетки, коробочки для насіння, одноразові стаканчики, щоб покласти відкриті Циркон або Епін, підв'язки для квітів, етикетки, рукавички. Навіть лійка з широким горлом, адже через неї так зручно зсипати просіяний попіл в сухі 5-літрові сулії.

Напевно список потрібного і важливого вийде солідним, от і можна спокійно, вдумливо вибирати, дивитися, вишукувати, щоб забезпечити себе усім до початку дачного сезону.

Провівши інспекцію майна, можна знову пройтися по ділянці. Якщо на ділянці є плодові дерева, чагарники, але восени ви не встигли захистити їхню кору від можливих ворогів - мишей і зайців, то настав час зайнятися цим зараз. У хід можна пустити все, що є і чого не шкода - піде в справу і плівка, і руберойд, і ялиновий лапник, і навіть капронові панчохи.

Замотуйте ретельно низ стовбурів, утрамбовуйте сніг навколо дерев і чагарників, особливо добре втрамбовувати сніг під час відлиги, сніг стає щільним, і в ньому важко рити ходи мишам. Робити утрамбовування потрібно регулярно, особливо, якщо після останнього пройшов снігопад.

Щоб сніг не поламав гілки чагарників можна поставити підпірки або зробити каркаси. Гілки кущів можна обв'язати.

Якщо ви маєте на дачі підвал, де зберігаєте бульби, цибулини, кореневища, то не забувайте оглянути все хазяйським оком при кожному приїзді на дачу. Важливо вчасно відокремити хворі або підгнилі бульби, цибулини або кореневища, якщо вогнище гниття мале, можна спробувати вирізати хвору тканину до здорової, і обов'язково продезінфікувати, якщо гниль тільки з'явилася, можна навіть зеленкою.

Ну от, справи всі перероблені, залишилося вдихнути наостанок свіжого, морозного дачного повітря і повертатися в місто. А перед від'їздом зробіть ще одну добру та корисну справу - наповніть годівниці для птахів. Улітку ці маленькі захисники саду, городу, та й квітника допомагали вам, тепер настав час допомагати їм.

Якщо кожний свій приїзд на дачу ви будете поводитися як дбайливий і мудрий хазяїн, то тоді навесні та влітку вам не загрожують неприємні сюрпризи!

ЧИ ПОТРІБНО ОЧИЩУВАТИ ТЕПЛИЦЮ ВІД СНІГУ ВЗИМКУ?

Покладатися на те, що якось воно буде, сподіваючись, що теплиця, закрита полікарбонатом, витримає вагу снігу, не варто.

Якісні теплиці з міцним каркасом під полікарбонатом товщиною 4 мм можуть витримувати досить великі снігові навантаження. Але до тієї пори, поки сніг не почне танути і не перетвориться на лід.

У цьому випадку навантаження на покриття та каркас багаторазово збільшується, і навесні на місці теплиці ви ризикуєте виявити лише жалюгідні її руїни. Тому необхідно вчасно прибирати сніг з даху вашої теплиці.

Робити це потрібно обережно, намагаючись не ушкодити ультрафіолетову плівку, інакше знижується світлопроникність і термін служби полікарбонату.

Поставивши аркову теплицю, садівники сподіваються, що сніг буде сходити сам. Однак цього не відбувається, тому що двері теплиці на зиму залишаються закритими, і в перші снігопади температура в теплиці вища, ніж поза нею. Сніг прилипає до полікарбонату і весь сніжний покрив утримується. Залишити двері теплиці на зиму відкритими ми не можемо, тому що ще свіжими є в пам'яті ті недавні події, коли поривом вітру віднесло полікарбонат, а каркас склало, як картковий будиночок.

Для надійності на початку зими, коли земля промерзне, у теплицю ставляться підпірки, які не дадуть каркасу прогнутися у випадку, якщо ви не зможете приїхати в сад і очистити теплицю від снігу.

 Коментарі: 0 шт.   Переглядів: 6944 Подобається: 0 | Не подобається: 0  

Також у розділі «Сад-город»


Привіт, гість!   Вхід

Facebook Google+ Одноклассники Twitter Вконтакте Яндекс